Volledig scherm
Cees Kornelis (links) verrichtte samen met oud-PSV'er Willy van der Kuijlen vorig seizoen de aftrap van NEC-PSV. © pro shots

NEC-clubicoon Cees Kornelis overleden

GRAVE - NEC-clubicoon Cees Kornelis is woensdagavond op 71-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Grave. Hij kreeg zijn bijnaam ‘Cees de Klever’ door de intense duels met Johan Cruijff.

,,Trainer Jan Remmers had gezegd dat ik Cruijff zelfs moest volgen als hij naar de wc ging. Ik kreeg een opdracht en die heb ik uitgevoerd’’, zei Kornelis vorig jaar nog voor de camera’s van Fox Sports. De geboren Nijmegenaar (4 september 1946), die van 1965 tot 1983 betaald voetbal speelde, overleed woensdag aan de gevolgen van huidkanker.

Kornelis speelde zijn meeste wedstrijden in de eredivisie, promoveerde met De Graafschap, pakte het kampioenschap in de eerste divisie met NEC en PEC Zwolle en verloor met NEC een bekerfinale tegen NAC in 1973. Ook zat hij in de voorselectie van Oranje voor het WK van 1974.

De Gravenaar bleef na zijn loopbaan altijd verbonden aan het voetbal als (jeugd)trainer. Hij liet zich inspireren door voormalige trainers bij NEC: Jan Remmers, Wiel Coerver en Piet de Visser. Zoon Patrick Kornelis: ,,Soms stond hij net als Coerver al een half uur voor de training met een tuinslang het veld nat te spuiten. Kregen we slidingles. We hadden de grootste schik. Iedereen ging onder de modder naar huis en we leerden ook nog wat.’’

Volledig scherm
Cees Kornelis (tweede van links) viert het kampioenschap van NEC in de eerste divisie in 1975.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.