Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © BSR/Soccrates

NEC en fans lijnrecht tegenover elkaar: is spandoek geweigerd vanwege ‘racistische lading’?

updateNIJMEGEN - Een spandoek van NEC-fans met de tekst ‘zwart is de mysterie en de kracht van de magie’ is vrijdag geweigerd bij het duel tegen Helmond Sport. Daar is iedereen het over eens. Maar waarom? NEC en de spandoekmakers van Legio Noviomagum staan daarover lijnrecht tegenover elkaar.

Volgens legio mocht het spandoek niet mee naar Helmond vanwege de ‘racistische lading’ van het woord ‘zwart’.  Daar klopt helemaal niets van, stelt NEC. ,,Er worden conclusies getrokken die nergens op slaan’’, aldus algemeen directeur Wilco van Schaik. 

NEC kwam zondagavond zelfs met een verklaring op de website over het gevoelige onderwerp. Niet voor niets lagen dit weekeinde alle wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal een minuut stil als protest tegen racisme. Aanleiding was de discriminatie van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorige week door supporters van Den Bosch.

De verklaring van NEC schoot echter bij Legio Noviomagum weer in het verkeerde keelgat, dat ook met een verklaring kwam. ‘Wij hebben vol verbazing de reactie van NEC-directeur Wilco van Schaik gelezen. Een reactie waarbij NEC hun straat snel schoonveegt over de rug van ons. Dat accepteren wij niet!’

Spandoek niet aangemeld

Aanvankelijk weigerde algemeen directeur Wilco van Schaik van de Nijmeegse eerstedivisionist helemaal niet reageren op de spandoekrel. Hij wilde woensdag eerst het gesprek aangaan met de supportersvereniging. Doordat de link met racisme was gelegd, kwam NEC, dat in de kleuren rood, groen en zwart speelt, alsnog met een verklaring. 

Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC.
Volledig scherm
Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC. © Paul Rapp

Van Schaik: ,,Supporters moeten volgens protocol altijd vooraf aanmelden hoeveel en welke spandoeken ze meenemen naar uitwedstrijden. Afgelopen vrijdag hadden zij enkele spandoeken niet aangemeld en toch meegenomen. Dus dan is de afspraak ‘die doeken komen niet het stadion in’. Zo gaat dit al jaren. Achteraf bleek er een spandoek te zijn met het woord zwart, maar daar ging het niet om.’’

Volgens de algemeen directeur is bij NEC op geen enkele manier de connectie gemaakt tussen ‘zwart’ en ‘racisme’. ,,Dat anderen hier nu een groot verhaal van maken is de verantwoordelijkheid van die personen. Bij NEC speelt het woord zwart totaal geen rol in of bij welke discussie dan ook, anders dan dat het een clubkleur is waar we trots op zijn.’’

Bizar

Legio Noviomagum stelt dat alleen nieuwe spandoeken aan NEC moeten worden voorgelegd. En het betreft hier een oude banier. Bij een controle bij De Goffert in Nijmegen, voordat de fans naar Helmond vertrokken, werd de spandoek in beslag genomen.

‘Het woord ‘zwart’ kan racistisch worden opgevat, werd ons verteld. De angst heerst dat de media het oppakt en NEC als racistische club wordt neergezet. Ronduit bizar! Deze bandieri behoort bij ons tot de standaard materialen die wekelijks met ons achter NEC aan reizen’, schrijft legio.