Leeroy Owusu van De Graafschap in duel met Bas Kuipers van NEC.
Volledig scherm
Leeroy Owusu van De Graafschap in duel met Bas Kuipers van NEC. © BSR Agency

NEC flikt het ook tegen koploper De Graafschap: scoren in de laatste minuut

NIJMEGEN - De Graafschap is in extremis tegen puntenverlies aangelopen bij NEC. De koploper uit Doetinchem gaf in een matig duel de overwinning uit handen tegen de Nijmeegse eerstedivisionist: 1-1.

De Graafschap gaat ondanks het gelijkspel wel alleen aan kop in de eerste divisie. De voorsprong op Excelsior en NAC Breda bedraagt één punt. NEC heeft vijf punten minder en staat tiende.

Bij NEC maakte Bart van Rooij zijn basisdebuut als rechtsback. Dat ging ten koste van Terry Sanniez. Frank Sturing verving Cas Odenthal in het hart van de defensie, Jonathan Okita kreeg op de rechterflank de voorkeur boven Anthony Musaba.

Bij De Graafschap nam Stef Nijland de plek in van de afwezige Mohamed Hamdaoui (knieblessure). De terugkeer van controleur Gregor Breinburg kostte Jeremy Helmer zijn basisplek. Trainer Mike Snoei posteerde Leeroy Owusu, normaliter rechtsback, als rechtsbuiten.

De openingsfase was oersaai en rommelig. NEC zakte in, liet De Graafschap het spel maken en loerde zelf op de omschakeling. Het eerste serieuze wapenfeit kwam pas na 28 minuten via de thuisploeg. De gevaarlijke uithaal van Jonathan Okita werd met moeite gekeerd door doelman Hidde Jurjus.

Uit het niets 0-1

De Graafschap kwam na 33 minuten uit het niets op voorsprong. Na een slecht weggewerkte vrije trap van Branco van den Boomen nam Gregor Breinburg, ex-speler van NEC, de afgeslagen bal ineens op zijn slof: 0-1. De Doetinchemse club werd daarna sterker. Stef Nijland liet een enorme kans op 0-2 liggen en ook Owusu was dicht bij een treffer.

NEC toonde na rust, in de jacht op de gelijkmaker, iets meer lef. Maar De Graafschap kreeg na een fraaie aanval via Javier Vet de eerste kans op een treffer. De Nijmegenaren poogden van alles, maar slaagden er nauwelijks in iets af te dwingen.

De Graafschap liet NEC echter in leven. Jordy Tutuarima liet na 83 minuten dé kans op 0-2 liggen, waardoor de thuisploeg mocht blijven hopen op een resultaat. Dat kwam er ook, want in blessuretijd zorgde Okita voor de niet meer verwachte 1-1.

NEC-De Graafschap 1-1 (0-1). 33. 0-1 Breinburg, 90+3. Okita 1-1.

Toeschouwers: 7983.

Scheidsrechter: Van de Graaf.

Gele kaarten: Velikonja (NEC), Vet, Van Huizen (De Graafschap).

NEC: Branderhorst; Van Rooij, Sturing, Kvida, Kuipers; Van de Looi, Flemming, Dijkstra (81. Van Landschoot); Okita, Romeny (57. Velikonja), Wolters (61. Musaba).

De Graafschap: Jurjus; Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Vet (72. Olijve), Van den Boomen (89. Thomassen); Owusu, Seuntjens, Nijland (78. Helmer).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.