Volledig scherm
NEC’er Bas Kuipers in duel met Mees Hoedemakers. © BSR Agency

NEC houdt knap stand bij koploper Cambuur

NIJMEGEN - NEC maakte vrijdagavond indruk door koploper Cambuur in eigen huis op 0-0 te houden. Het was de eerste keer dit seizoen dat de Friezen in Leeuwarden niet met een overwinning de kleedkamer opzochten.

Bij NEC ontbrak Josef Kvida met een enkelblessure, maar de Tsjech had in Frank Sturing een bekwame vervanger. NEC werd al rond het eigen strafschopgebied onder druk gezet door Cambuur, maar dat moest op zijn tellen passen omdat de Nijmeegse eerstedivisionist weer de oplossing vond om de bal op de andere helft te krijgen.

Lepe voorzet

Het gevecht was boeiend, alleen niet voor beide doelen waar weinig gebeurde. Dat beeld veranderde in de tweede helft. Mart Dijkstra deed zijn oude ploeg Cambuur bijna pijn met een bekeken schot en Ole Romeny kopte vallend voorlangs bij een lepe voorzet van Jonathan Okita.

Aan de andere kant redde Mattijs Branderhorst fenomenaal op een kopbal van Cambuur-topscorer Robert Mühren en bracht hij na 66 minuten Robin Maulun tot wanhoop met een katachtige reacties. Branderhorst groeide uit tot de beste man bij NEC.

Alles op de aanval

Cambuur gooide alles op de aanval, maar voorzichtigheid was geboden bij de Friezen toen NEC aanvallend ging wisselen. Met nog twintig minuten op de klok kwam Anthony Musaba voor Jellert van Landschoot, zakte Zian Flemming naar het middenveld en loerden de Nijmegenaren met het razendsnelle trio Okita, Romeny en Musaba op de voorsprong.

Omdat Branderhorst David Sambissa nog maar eens – met een gelukje want de bal ging via zijn hak en door de benen net naast – het scoren belette en NEC voorin in een aantal situaties net niet koelbloedig genoeg was, bleef het bij 0-0.