Volledig scherm
Foto Broer van den Boom/BSR: Matchwinnaar Jordy Bruijn (7) wordt geknuffeld door Randy Wolters en Josef Kvida (rechts) na zijn doelpunt tegen Roda JC. © BSR Agency

NEC klimt met derde thuiszege op rij naar nacompetitieplek

NIJMEGEN - NEC heeft in de eerste divisie plots een ticket voor de play-offs in handen. Door de overwinning op Roda JC (1-0) is de Nijmeegse ploeg opgeklommen naar de felbegeerde elfde plek, die aan het eind van het seizoen hoogstwaarschijnlijk recht geeft op nacompetitie.

Een sterke thuisserie ligt aan de basis van een flinke stijging op de ranglijst. NEC, dat twee weken geleden nog vijftiende stond, boekte tegen Roda JC de derde zege op rij in De Goffert. Vorige maand werden op eigen veld Jong FC Utrecht (4-1) en Almere City FC (5-0) verslagen.

NEC schoot uit de startblokken in De Goffert. Dat bewezen de twee corners in de eerste zes minuten wel. Die laatste ging ook nog eens raak. Op aangeven van Randy Wolters trof Jordy Bruijn op fraaie wijze doel. De huurling van Heerenveen goochelde in de zestien van Roda met een onvervalste panna bij Niels Verburgh en een schuiver die door de benen van Daryl Wekker en onder doelman Radomir Novakovic ging: 1-0.

Grote kansen

Daarmee was het Nijmeegse openingsoffensief nog niet ten einde. Jonathan Okita (schot geblokt), Ferdy Druijf (stift zijnet) en Mart Dijkstra (intikker naast) kregen binnen het kwartier nog grote kansen op de 2-0. NEC gaf met middenvelder Joey van den Berg in het hart van de defensie en Josef Kvida als linksback weinig weg. Die Van den Berg had overigens geluk dat hij na een halfuur slechts geel kreeg voor een harde overtreding op Roda-aanvaller Ba-Muaka Simakala.

Dat de wedstrijd na een uur nog niet beslist was, mocht NEC zichzelf aanrekenen. Vooral aanvalsleider Druijf overigens. Hij verzuimde twee keer in korte tijd af te drukken, tweemaal op een rebound van Okita. Zijn eerste poging ging wild over, zijn tweede was te slap. Even later scoorde Druijf wel, maar werd zijn doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd. Die missers kwamen NEC bijna duur te staan. Het was dat keeper Mattijs Branderhorst op zijn hoede was bij pogingen van Nicky Souren en Simakala.

Vijfde geel

Opvallend was vervolgens de gele kaart van trainer Jack de Gier, alweer zijn vijfde (!) van het seizoen vanwege opmerkingen op de leiding. Daarmee was hij opmerkelijk genoeg niet de eerste ‘bankzitter’ bij NEC die een waarschuwing kreeg. In de eerste helft ontving fysiotherapeut Jos Smit geel om dezelfde reden als De Gier.

Belangrijker voor De Gier en zijn elftal: NEC hield daarna in de slotfase stand. Nadat Druijf en invaller Mike Ndayishimiye niet scoorden, pakte Branderhorst in de ultieme seconden een inzet van Roda-speler Tim Väyrynen.

NEC-Roda JC 1-0 (1-0)
7. Bruijn 1-0.

Scheidsrechter: Van de Graaf.
Toeschouwers: 7943.
Geel: Van den Berg, Wolters, Kvida, Labylle (NEC), Niels Veburgh, Souren, Keulen (Roda JC).

NEC
: Branderhorst; Joppen, Bossaerts, Van den Berg, Kvida; Dijkstra (82. Romeny), Bruijn, Labylle; Okita, Druijf, Wolters (86. Ndayishimiye).

Roda JC
: Novakovic; Dijkhuizen, Werker, Verburgh, Keulen; Loshaj, Souren, Milts (74. Tsjong); Van Velzen, Engels, Simakala (81. Väyrynen).

Bijzonderheid: NEC-fysiotherapeut Jos Smit (eerste helft) en trainer Jack de Gier (tweede helft) krijgen geel voor kritische opmerkingen op de leiding.

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.