Volledig scherm
© BSR Agency

NEC laat Jong AZ kansloos en staat in linkerrijtje

WIJDEWORMER– NEC nestelde zich maandagavond in het linkerrijtje van de eerste divisie door de inhaalwedstrijd tegen Jong AZ te winnen. Op het trainingscomplex in Wijdewormer waren de Nijmegenaren met 2-0 te sterk voor de belofteploeg uit Alkmaar. NEC wipte over Telstar, FC Eindhoven en Almere City heen en staat nu achtste.

NEC speelde voor rust als een ploeg die feilloos aanvoelde dat er iets te halen viel in Wijdewormer. Een keer moest Mattijs Branderhorst handelend optreden bij een schot van Zakaria Aboukhlal. Dat was al na drie minuten, maar daarna was NEC constant bij de les. Vooral het middenveld met Tom van de Looi, Jellert van Landschoot en Mart Dijkstra stond als een huis.

Zwabberbal

Binnen het kwartier zette Dijkstra met twee heerlijke passes eerst Ole Romeny en even later Jonatha Okita vrij in het strafschopgebied van Jong AZ, maar ging de poging van Romeny over en werd het schot van Okita gekraakt.
Van de Looi vond even later Romeny voor een dreigende kopbal en toverde zelf nog met een zwabberbal die door Schendelaar met moeite verwerkt werd. De beste kans was op slag van rust opnieuw voor Romeny, die na een actie van Okita de paal raakte.

Naarmate de tweede helft vorderde, werd steeds meer duidelijk dat de problemen bij NEC aan het licht komen als de kansen zich aandienen. De bezoekers hadden dan ook een strafschop nodig om aan de - verdiende – leiding te komen. Peer Koopmeiners trok Ole Romeny in de 64ste minuut aan de arm naar beneden en Flemming bleef foutloos vanaf 11 meter.

Zeldzame fout

Omdat Rens van Eijden zes minuten later een zeldzame fout maakte door de bal in de voeten van Sedlacek te koppen, beleefde NEC-doelman Branderhorst nog een benauwd moment, maar schoot de Tsjech van Jong AZ hard naast. De voor Romeny ingevallen Anthony Musaba gooide de wedstrijd een kwartier voor tijd in het slot met een zuivere kopbal (0-2).

Branderhorst was daarna nog attent op een schot van dichtbij van Correia, waardoor hij voor de tweede keer dit seizoen de nul hield en NEC de tweede achtereenvolgende boekte.