Volledig scherm
Thomas Verhaar van Excelsior na de 2-2. © BSR Agency

NEC laat zich in bekerstrijd in verlenging verrassen door Excelsior

ROTTERDAM - NEC werd dinsdagavond onnodig uitgeschakeld in de bekerstrijd tegen Excelsior. Een paar minuten voor tijd koesterden de Nijmegenaren nog een 2-1 voorsprong, maar de late gelijkmaker van Thomas Verhaar en twee Rotterdamse doelpunten in de eerste en tweede verlenging werden NEC noodlottig.

NEC kwam op Woudenstein flitsend uit de startblokken. Na nauwelijks drie minuten stond de eerstedivisionist uit Nijmegen al met 1-0 voor door een doelpunt van Anthony Musaba die een vloeiende combinatie tussen Jellert van Landschoot en Terry Sanniez koel bekroonde met een schuiver in de hoek.

Bezorgde gezichten

Het leek een rimpelloze avond te worden, maar na een kwartier zorgde Josef Kvida voor bezorgde gezichten op de bank bij NEC toen de centrale verdediger na een kopduel verkeerd terecht kwam op het Kralingse kunstgras. De Tsjech die tot nu toe alles speelde, probeerde het nog wel, maar liet zich twintig minuten later alsnog vervangen door Rens van Eijden.

NEC had de strakke opening toen al ingeruild voor slordige fases, maar balverlies zorgde tegen het zwakke Excelsior nooit voor grote problemen. Frank Sturing stond zijn plek rechts in het verdedigingscentrum moeiteloos af aan Rens van Eijden en verdedigde onverstoorbaar verder op links. Pas na 27 minuten moest Mattijs Branderhorst voor het eerst de handen echt uit de mouwen steken. Dat was genoeg om Stijn Meijer van scoren af te houden.

Aan de andere kant was NEC nog gevaarlijk met kansen voor Tom Overtoom, Jellert van Landschoot en Jonathan Okita. Die kwamen er niet voor Etien Velikonja. De Sloveen kreeg in de spits de voorkeur boven topscorer Zian Flemming (zakte naar het middenveld), maar kon voor rust geen potten breken.

Zwakke tweede helft

NEC begon de tweede helft niet goed. Binnen drie minuten moest Branderhorst al redden op een schot van Luigi Bruins en leidde balverlies van Van Landschoot tot een buitenspelgoal van Rai Vloet. 

Onheil bleef NEC niet bespaard, want in de 49ste minuut verloor Frank Sturing na een corner het kopduel van Thomas Oude Kotte en werd Branderhorst in de korte hoek gepasseerd. 

De gelijkmaker bracht NEC niet echt in verwarring, maar de goal van Anthony Musaba in de 66ste minuut was meer dan welkom. Na een pass met het buitenkantje van Flemming sneed de aanvaller naar binnen en rondde hij net als in de eerste helft koelbloedig af.

NEC bracht Ayman Sellouf nog voor Okita en Randy Wolters voor Musaba. Een slotoffensief mocht je het niet noemen, maar Excelsior kwam wel vaker op de Nijmeegse helft. In de 88ste minuut viel alsnog de gelijkmaker toen Van Eijden en Kuipers er niet goed uitzagen bij een hoge voorzet en Thomas Verhaar de 2-2 binnen gleed.

Verlenging wordt martelgang

De noodzakelijk verlenging werd daarna een martelgang voor NEC. Op slag van de ‘eerste helft’ zorgde Thomas Oude Kotte voor de 3-2 en het tweede bedrijf van het ‘toetje’ was nauwelijks begonnen of Verhaar maakte de 4-2.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.