Volledig scherm
NEC-trainer Jack de Gier (links) tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss (5-1 verlies). Op de voorgrond trainer Klaas Wels van TOP. © Joep Leenen

NEC overweegt ‘mentor’ voor trainer Jack de Gier

NIJMEGEN - NEC-trainer Jack de Gier moet wellicht een mentor naast zich dulden om de sportieve malaise bij de Nijmeegse eerstedivisionist te keren. Daar zou achter de schermen bij NEC hard aan worden gewerkt. Betrokkenen hullen zich in stilzwijgen.

De Nijmeegse eerstedivisionist heeft de spelers voorlopig ook een spreekverbod opgelegd. NEC sluit zich in aanloop naar het duel met koploper Sparta af van de buitenwereld. Een woordvoerder van de club, die in een diepe crisis verkeert, laat weten dat de spelers zich volledig moeten richten op de trainingen en de wedstrijd van zondag. Pas aan het einde van de week staan spelers de pers te woord. Zondag speelt NEC in De Goffert tegen de koploper van de eerste divisie: Sparta.

Mediastilte

De mediastilte voor spelers volgt op de leidinggevenden bij de Nijmeegse eerstedivisionist die zich hullen in stilzwijgen over de crisis waarin de club verkeert. Trainer Jack de Gier wilde maandag niet reageren. Algemeen directeur Wilco van Schaik verwees naar technisch directeur Remco Oversier. Die wilde op zijn beurt echter geen vragen beantwoorden.

NEC raakte afgelopen vrijdag dieper in de put door een afstraffing van Jong Ajax. De Nijmegenaren verloren vier van de laatste zes duels. Daardoor is de achterstand op Sparta opgelopen naar negen punten. Na de 5-1 afstraffing door TOP Oss in De Goffert twee weken geleden, was er al crisisoverleg. Op de nederlaag in de KNVB-beker tegen eredivisionist Fortuna Sittard (3-2), volgde een moeizaam herstel in de competitie tegen Jong AZ: 3-1.

Afgelopen vrijdag ging het team van trainer Jack de Gier echter weer hard onderuit op bezoek bij Jong Ajax. Op De Toekomst in Amsterdam stond na afloop van het duel een beschamende 4-0 op het scorebord. De tweede afgang in twee weken kwam ook hard aan bij machtige investeerders. De komst van een raadgever voor De Gier zou het vertrouwen kunnen herstellen.

Volledig scherm
NEC-aanvaller Anass Achahbar loopt richting de supporters in het uitvak op De Toekomst na de 4-0 nederlaag tegen Jong Ajax. © Stanley Gontha

Versterkingen

Dankzij investeerders manifesteerde NEC zich deze zomer nadrukkelijk op de spelersmarkt. Oversier haalde veertien nieuwe spelers naar Nijmegen. De doelstelling is bij de eerste vijf te eindigen in de eerste divisie. Maar de verwachting was dat NEC met deze aanwinsten, ondanks de sterk bezette eerste divisie, mee kon spelen om het kampioenschap. Na dertien duels staat de volksclub echter achtste in de eerste divisie.

Daardoor neemt ook de druk op technisch directeur Oversier toe. Er is twijfel over zijn capaciteiten omdat de zomerse versterkingen voor het tweede jaar op rij tot op heden tegenvallen. Ook is De Gier inmiddels de derde trainer die de technisch directeur aanstelde sinds hij medio 2017 overkwam van RKC Waalwijk. Adrie Bogers, de huidige assistent, werd vorig seizoen in de winterstop opzij geschoven voor Pepijn Lijnders. Die werd aan het eind van het seizoen ontslagen, nadat hij er niet in slaagde met NEC naar de eredivisie te promoveren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.