Volledig scherm
NEC-speler Jay-Roy Grot viert de 2-0 met Gregor Breinburg en Mohamed Rayhi (rechts). © Pro Shots

NEC pakt kostbare driepunter tegen FC Twente

NIJMEGEN - NEC heeft zaterdagavond een kostbare overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. De Nijmeegse ploeg won op eigen veld van FC Twente: 3-2. Grote man bij de thuisploeg was Jay-Roy Grot, die twee keer scoorde.

Door de derde zege in de competitie klom NEC naar de twaalfde plaats in de eredivisie. NEC-trainer Peter Hyballa hield het jonge talent Ferdi Kadioglu aanvankelijk op de bank en gaf de voorkeur aan Grot.

De kleurrijke coach kreeg het gelijk aan zijn zijde, want Grot tekende na een klein half uur spelen voor de openingstreffer. Na een snelle counter kwam hij één-tegen-één te staan met een Twentse verdediger. Grot ging het duel niet aan, maar besloot iets buiten de zestien voor een geplaatste bal in de verre hoek: 1-0.

Eerste kans
Het was de eerste serieuze kans voor de thuisploeg. Twente was de beter combinerende ploeg. Dat was geen verrassing. De bezoekers waren de voorgaande acht competitiewedstrijden ongeslagen gebleven. Twente kreeg de meeste mogelijkheden op een treffer, al waren dat vooral halve kansen. NEC-doelman Joris Delle hoefde voor de pauze niet een keer echt in te grijpen.

Bij de tweede kans voor NEC was het opnieuw raak en weer was Grot de gevierde man. De Arnhemse flankaanvaller schoot nu via een Twents lichaam raak vanaf de rechterkant: 2-0.

Over en naast
Op slag was rust was Wojciech Golla dicht bij een derde treffer voor de thuisploeg. Na een hoekschop schoot de centrumverdediger de bal vanuit een moeilijke hoek over het doel. Kort daarop schoot Grot van dichtbij glijdend naast.

Problemen
NEC bracht zichzelf na de pauze snel in de problemen. Een voorzet van Dylan Seys werd niet weggewerkt door de verdediging, waarna Enes Ünal toesloeg: 2-1. Het was al de negende competitietreffer van de aanvaller. De voorsprong van de thuisploeg leek te wankelen, maar Dario Dumic zorgde voor opluchting in het Goffertstadion. Vrij snel na de aansluitingstreffer schoot de mee opgekomen centrumverdediger knap raak in de korte hoek: 3-1.

Reddingen
NEC hield daarna lang stand, mede dankzij de uitstekende Delle. De Fransman verrichtte na een uur spelen drie knappe reddingen in een tijdsbestek van een minuut. De keeper was tien minuten voor tijd echter kansloos, toen Mikael Dyrestam een voorzet van Seys ongelukkig verlengde richting het eigen doel: 3-2.

Op dat moment speelde NEC met drie centrale verdedigers. Hyballa had Robin Buwalda gebracht voor middenvelder Julian von Haacke, in een poging de defensie te versterken. Daarnaast was Kadioglu in de ploeg gekomen voor Grot. Die extra mankracht in de laatste linie was nodig ook, want Twente drong aan en NEC kwam nauwelijks meer van de eigen helft af.

Op karakter trok NEC de zege over de streep.

NEC-FC Twente 3-2 (2-0).
27. Grot 1-0, 35. Grot 2-0, 51. Ünal 2-1, 59. Dumic 3-1, 79. Dyrestam 3-2 (eigen doelpunt).

NEC: Delle; Dyrestam, Dumic, Golla, Fomitschow; Bikel, Von Haacke (66. Buwalda), Breinburg; Grot (66. Kadioglu), Mayi (85. Owusu-Abeyie), Rayhi.

Onze motorrijders begeleiden de supporters van #fctwente Nijmegen weer uit. #knvb #eredivisie #nec #necnijmegen #024 #nijmegen #politie #instacops #instapolitie #motoragent #motor #bmw #motorpolice #motorpolitie #goffert #goffertstadion Een video die is geplaatst door Politie Nijmegen Zuid (@politienijmegenzuid) op 26 Nov 2016 om 2:23 PST