Volledig scherm
Ferdy Druijf en Mart Dijkstra vieren de 0-1 van NEC. © BSR-Soccrates

NEC pakt onder leiding van De Groot de eerste uitzege in zes maanden

EINDHOVEN - NEC heeft de eerste wedstrijd onder interim-trainer Ron de Groot gewonnen. De Nijmegenaren waren maandagavond in het Jan Louwers Stadion in Eindhoven met 1-2 te sterk voor Jong PSV. Ferdy Druijf en Jonathan Okita zorgden voor de eerste uitzege in de eerste divisie sinds medio oktober.

Op 18 oktober won NEC voor het laatst op vreemde bodem. In Velsen won de ploeg destijds onder leiding van coach Jack de Gier met 0-3 bij Telstar. Een klein halfjaar later moest het clubicoon na aanhoudende teleurstellende resultaten het veld ruimen bij de Nijmegenaren. Met een driemanschap maakt NEC het rampzalige seizoen af.

Met Ron de Groot, Rogier Meijer en Adrie Bogers op de bank begon NEC sterk in het Jan Louwers Stadion. Na acht minuten schoot Jordy Bruijn in kansrijke positie een metertje naast, vlak daarvoor kopte Ferdy Druijf de bal in de handen van PSV-keeper Youri Roulaux. Aan de kant van de thuisploeg zorgde Mauro Júnior voor het meeste gevaar. Het 19-jarige Braziliaanse talent was met een vrije trap heel dichtbij, maar NEC-keeper Mattijs Brandenhorst tikte de bal uit de kruising.

Strafschop Druijf

NEC had wat hulp van de thuisploeg nodig om op voorsprong te komen. Jong PSV-spits Joel Piroe haalde bij een standaardsituatie na ruim twintig minuten Jonathan Okita neer. Scheidsrechter Erwin Blank was resoluut: strafschop. Druijf schoot vanaf elf meter zijn 23e treffer van het seizoen binnen. Kort voor rust zorgde Okita met een fraai schot voor de 0-2.

Volledig scherm
NEC-doelman Mattijs Brandenhorst redde knap op de kopbal van Joel Piroe. © BSR-Soccrates

In de tweede helft zakte NEC ver terug. De Groot riep keer op keer vanaf de zijlijn dat zijn ploeg de linies kort op elkaar moest houden. De beloften van PSV hadden zichtbaar moeite met het defensieve spel van de Nijmegenaren. Als Jong PSV dan toch door de Nijmeegse muur brak, stond doelman Brandenhorst een aansluitingstreffer in de weg. Na ruim een uur stond Jong PSV-topscorer Piroe plots vogelvrij in het strafschopgebied van NEC, maar zijn kopbal werd op de lijn knap gepareerd door Brandenhorst.

Zeer belangrijke driepunter

In de resterende minuten probeerden de beloften van PSV nog de aansluitingstreffer te forceren, maar NEC hield vrij eenvoudig stand in Eindhoven. Tot aan vijf minuten voor het laatste fluitsignaal, toen NEC-verdediger Frank Sturing ongelukkig de bal achter zijn eigen doelman werkte. Daardoor werd het nog even spannend in Eindhoven, maar de zege van NEC kwam nauwelijks meer in gevaar.

Daardoor is de vijfde uitzege van dit seizoen een feit en kan NEC drie zeer belangrijke punten bijschrijven. De Nijmegenaren staan na 33 wedstrijden met 45 punten op de veertiende plaats. De achterstand op nummer elf FC Eindhoven bedraagt twee punten, die plek betekent aan het einde van dit seizoen een ticket voor de nacompetitie.

Jong PSV-NEC 1-2 (0-2)
22. Druijf (penalty) 0-1, 43. Okita 0-2, 87. Sturing (eigen goal) 1-2

Scheidsrechter: Erwin Blank.
Geel: 37. Mauro Jr., 39. Verreth (Jong PSV) 27. Dijkstra, 34. Bruijn (NEC)
Toeschouwers: 412

Jong PSV: Roulaux; Wallenburg (64. Frey), Soulas, Daverveld, Theunissen; Lonwijk (88. Schoonbrood), Mauro Júnior, Verreth; Aboukhlal, Piroe, Daneels.
NEC: Branderhorst; Joppen, Sturing, Kvida, Lartey Sanniez; Dijkstra, Bruijn (88. Romeny), Overtoom; Okita, Druijf, Labylle.

Lees hieronder het verslag terug.