Volledig scherm
Arnaut Groeneveld (midden) in actie voor NEC. © David van Haren

‘NEC stelt door transfer Groeneveld proflicentie veilig’

NIJMEGEN - NEC heeft de begroting voor komend seizoen nagenoeg rond. De eerstedivisionist uit Nijmegen dankt oud-speler Arnaut Groeneveld voor de noodzakelijke financiële impuls. Aan de overstap van de vleugelspits van Club Brugge naar het Engelse Bournemouth houdt NEC minimaal 1,65 miljoen euro over.

NEC slaat met de transfersom van Groeneveld een grote slag voor komend seizoen. De Gelderse club moest voor eind deze maand minimaal 1 miljoen euro besparen en daarnaast andere gelden binnenhalen om sowieso een proflicentie te bemachtigen.

Sluitende begroting

Volledig scherm
Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. © Paul Rapp

Algemeen directeur Wilco van Schaik bevestigt dat dit nu goed gaat komen. ,,Hoewel we het geld van Groeneveld in termijnen krijgen en ik nog geen bevestiging heb over hoeveel wij ontvangen, reken ik op een sluitende begroting”, geeft Van Schaik aan. ,,Maar daarmee zijn de problemen voor de lange termijn niet gelijk opgelost.”

Zijn club bedong vorig jaar bij de overgang van Groeneveld naar het Belgische Club Brugge naast een transfersom van circa 2 miljoen euro een doorverkooppercentage, naar verluidt 10 procent. Bournemouth legt nu tussen de 15 en 18 miljoen euro op tafel voor de international van Oranje.

NEC ontvangt naast de doorverkoopbonus een solidariteitsvergoeding van 1 procent, aangezien Groeneveld tussen zijn 16de en 23ste twee jaar voor NEC speelde. De transferopbrengst ligt zodoende tussen 1,5 en 2 miljoen euro.

Overleven

Volledig scherm
Arnaut Groeneveld in actie voor Club Brugge. © AFP

Van Schaik doet namens NEC geen mededelingen over de hoogte van de transferopbrengst en clausules die zijn opgenomen in de overeenkomst met Club Brugge. ,,Ik kan wel zeggen dat ik blij word van deze deal. Het financiële aspect is daarbij niet geheel onbelangrijk. Deze zomer draait het bij ons alleen om overleven.’’

De algemeen directeur vervolgt: ,,We zitten in een keiharde strijd. Naar buiten toe spreken we daar niet over, maar intern beseffen we dat heel goed. Zo hadden we al grote stappen gezet om het gat te dichten via bezuinigingen en toezeggingen. Het transfergeld van Arnaut is een welkome toevoeging.”

Opschonen selectie

Volledig scherm
Jellert van Landschoot. © VI Images

Van Schaik heeft zodoende al gesneden in de grote en dure selectie. Zo bespaarde NEC loonkosten met het vertrek van Brahim Darri, Leroy Labylle, Ragnar Oratmangoen en Lowie van Zundert. Tot op heden heeft Van Schaik, gebonden aan een krap budget en bezuinigingen, alleen Jellert van Landschoot (gehuurd van Club Brugge) en Mattijs Branderhorst (transfervrij) aangetrokken.

Hij waakt dan ook voor optimisme. ,,We zijn er nog niet. We moeten doorpakken om te komen tot een gezonde bedrijfsvoering op lange termijn. Als we doorgaan op de oude voet dan zijn de risico’s te groot. Dan draaien we een operationeel verlies van 2 tot meer dan 3 miljoen euro per jaar. We zijn in dat geval nog te veel afhankelijk van transfers en investeerders.”

NEC gaat met de miljoenen van Groeneveld ook niet de transfermarkt op, stelt Van Schaik. ,,Het geld vloeit terug op verschillende terreinen. Het dicht niet alleen onze tekorten, maar naar de hele organisatie.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.