Volledig scherm
NEC-speler Leroy Labylle start maandag tegen Jong PSV als linksbuiten. © BSR Agency

NEC-trainer De Groot geeft spelers duidelijkheid in aanloop naar Jong PSV

NIJMEGEN - Clubicoon Ron de Groot begint maandagavond aan de ultieme poging om met NEC alsnog de nacompetitie te bereiken. Het eerste obstakel op de weg naar de play-offs voor promotie is de uitwedstrijd tegen Jong PSV.

De Groot staat aan het hoofd van een driemanschap dat is aangesteld nadat NEC hoofdtrainer Jack de Gier en assistent Patrick Pothuizen dinsdag op non-actief had gesteld. Assistent Adrie Bogers bleef en kreeg gezelschap van Rogier Meijer.

Nieuw wind

Volledig scherm
NEC-verdediger Josef Kvida (links). © BSR Agency

Dankzij de trainerswissel waait er een nieuwe wind in De Goffert. De Groot heeft de spelers afgelopen week duidelijkheid gegeven over de speelstijl. ,,We willen verdedigend beter staan, compacter. We proberen mogelijkheden te creëren achter de laatste linie van Jong PSV. In balbezit moeten we durven voetballen. Niet alleen ballen lang peren. Maar van achteruit proberen te voetballen, een vrije man creëren, van kant wisselen en met tempo spelen. Dat heeft wel vertrouwen nodig.’’

De Groot maakt  in tegenstelling tot De Gier geen geheim van zijn opstelling. Hij kiest voor vleugelverdediger Leroy Labylle, die dit seizoen al op vier verschillende posities speelde, op linksbuiten. Het middenveld bestaat uit Mart Dijkstra, Jordy Bruijn en Tom Overtoom. Bruijn staat achter spits Ferdy Druijf. Terry Lartey Sanniez speelt linksback naast een centraal blok met Frank Sturing en Jozef Kvida, die terugkeert van een schorsing.

Nacompetitie

Volledig scherm
NEC-trainer Ron de Groot. © Bert Beelen

De eerstedivisionist, die een wedstrijd minder heeft gespeeld, moet in zes duels een achterstand van vijf punten goedmaken. De ploeg staat vijftiende en moet vier clubs inhalen. Volgens De Groot betekent een nederlaag tegen Jong PSV niet meteen het einde van de ambitie de play-offs te halen. ,,Het is pas over als je in de laatste wedstrijd vier punten moet halen.’’

De Nijmeegse eerstedivisionist won nog nooit een uitwedstrijd tegen Jong PSV (één keer verlies, één keer gelijkspel). De wedstrijd tegen Jong PSV wordt afgewerkt in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. NEC won voor het laatst in 1993 een competitieduel in dat stadion. De Groot: ,,Aan alles komt een einde.’’ Wel versloeg de Gelderse club in 2013 en 2009 FC Eindhoven in de KNVB-beker.

Schorsingen en blessures

Volledig scherm
NEC-verdediger Mathias Bossaerts (links). © foto: Carla Vos

Mathias Bossaerts is hersteld van een hielblessure maar begint op de bank. Hij is nog niet fit genoeg om in de basis te starten. De Belgische verdediger, die uitviel tegen Sparta, miste de laatste twee duels van NEC. De Groot kan geen beroep doen op Randy Wolters, die is geschorst. De aanvaller kreeg tegen Jong AZ zijn vijfde gele kaart kreeg van het seizoen. Joey van den Berg moet nog twee duels schorsing uitzitten. 

Norbert Alblas en Rens van Eijden zijn geblesseerd. Anass Achahbar, die De Groot na de winterstop onder zijn hoede kreeg bij Jong NEC, blijft verbannen. De spits voldoet niet aan de eisen van de club. Welke eisen dat zijn wil De Groot niet kwijt.

Vermoedelijke opstelling:

Branderhorst; Joppen, Sturing, Kvida, Lartey Sanniez; Dijkstra, Bruijn, Overtoom; Okita, Druijf, Labylle.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.