Volledig scherm
NEC-trainer Jack de Gier geeft aanwijzingen bij zijn debuut als trainer van NEC. © Henk Jan Dijks/Pro Shots

NEC vergooit zege bij debuut De Gier

NIJMEGEN - Jack de Gier heeft zijn officiële debuut als trainer van NEC niet kunnen opvrolijken met een overwinning. De clubicoon zag de Nijmeegse eerstedivisionist vrijdagavond tegen Cambuur in de absolute slotfase een 2-0 voorsprong verspelen in De Goffert.

Daarmee eindigde zijn eerste wedstrijd als trainer van NEC in een grote, verrassende en even zo zeer onnodige domper. Geen vuiltje leek aan de lucht vlak voor tijd. Anass Achahbar en Sven Braken hadden voor een 2-0 voorsprong gezorgd. Na de aansluitingstreffer van Kevin van Kippersluis in de 87ste minuut volgde in de blessuretijd zelfs de gelijkmaker. Terwijl twee spelers op de grond lagen met een hoofdblessure scoorde Emmanuel Mbende de 2-2.

Zo beleeft De Gier niet opnieuw een kickstart bij NEC. Als speler debuteerde hij bij de Gelderse club nog met een zege: tegen RKC (0-1) in het seizoen 1998/1999. In de tussenliggende twintig jaar bekleedde de 50-jarige Brabander meerdere functies bij NEC. Liefst zeven andere. Onder meer die van commercieel medewerker, assistent-trainer en scout.

Acht aanwinsten in de basis

Na de misgelopen promotie naar de eredivisie afgelopen seizoen keerde De Gier opnieuw terug op het oude nest. Dit keer als trainer. Zijn taak om NEC zo snel mogelijk naar de eredivisie te leiden. Met een getransformeerde selectie. Want niet alleen De Gier is nieuw bij NEC. Bij de seizoensouverture tegen Cambuur stonden liefst acht van de elf aanwinsten in de basis.

Maar juist twee bekenden van het Goffertpubliek scoorden. Achahbar en Braken, de twee clubtopschutters van vorig seizoen. Het doelpunt van Achahbar – de openingstreffer vlak voor rust – viel uit het niets. Een schot van middenvelder Tom Overtoom van de rand van het strafschopgebied werd slecht verwerkt door doelman Xavier Mous, Achahbar benutte de rebound: 1-0.

Dat doelpunt gaf NEC na rust vleugels. Het eerste kwartier van de tweede helft overliep de thuisploeg de Friezen. Nadat Overtoom en Achahbar naast schoten, scoorde Braken wel. De spits bleef koel na een pass van Mart Dijkstra, de derde en laatste bekende NEC’er. Groot was het contrast met de eerste helft, toen de thuisploeg nog zoekende was. Verder dan een schot van Overtoom kwam de ploeg van De Gier niet. Cambuur trof via David Sambissa de paal.

Nadat NEC had verzuimd afstand te nemen van Cambuur, sloeg de equipe uit Leeuwarden toe. Zo startte De Gier met een punt bij zijn debuut als trainer van NEC. Desondanks scandeerden het Nijmeegse publiek zijn naam na afloop. Een doekje voor het bloeden.

NEC-Cambuur 2-2 (1-0)

43. Achahbar 1-0, 59. Braken 2-0, 87. Van Kipperssluis 2-1, 90+3. Mbende 2-2.

Scheidsrechter: Bax.

Toeschouwers: 9.888.

Geel: Duijvestijn (NEC), Schindler, Van Koesveld (Cambuur).

NEC: Coutinho; Lartey-Sanniez, Van Eijden, Kvida, Labylle; Dijkstra, Van den Berg (85. Sturing), Overtoom; Achahbar, Braken (77. Duijvestijn), Darri (67. Romeny).

Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Van Koesveld, Mbende, Sambissa; Schindler (76. Kallon), Schils, Ciganiks, Maulan (61. Rossi); Conraad (61. Mathieu), Van Kippersluis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.