Volledig scherm
PREMIUM
NEC-verdediger Bart van Rooij maakte dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van NEC en is vaste waarde in Oranje Onder 18. © BSR Agency

NEC wil meer uit eigen goudmijn halen

de opleidingDE OPLEIDING: NEC | De opleiding is de goudader van elke club in het profvoetbal. Maar talent breekt in Gelderland maar moeizaam door. Een inkijkje bij Vitesse, De Graafschap en NEC. In deel 3 een bezoek aan NEC.

De jeugdopleiding is de afgelopen jaren een goudmijn voor NEC. Transfers van doorgebroken jeugdspelers dragen eraan bij dat de club zich staande houdt in financieel zwaar weer.

Winst

Volledig scherm
Iddo Roscher, hoofd jeugdacademie van NEC © David van Haren

Elke euro die in de jeugdopleiding van NEC gaat, levert de club er twee op. De academie bezorgt de eerstedivisionist vanaf 2011 ieder jaar gemiddeld zo’n zeven ton netto-winst. Dat becijferde Iddo Roscher, die al twintig jaar de scepter zwaait op de voetbalschool.

Roscher telde transferinkomsten, doorverkooppercentages en opleidingsvergoedingen van doorgebroken spelers bij elkaar op. ,,Maar ik heb ook berekend hoeveel loon NEC heeft uitgespaard. Het gemiddelde salaris van een doorgebroken jeugdspeler ligt lager.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.