Volledig scherm
Peter Hyballa. © Pro Shots

NEC wil selectie versterken, maar wacht op groen licht KNVB

NIJMEGEN - NEC wil de selectie in januari flink versterken. De Nijmeegse eredivisionist is bezig met de voorbereiding van meerdere transfers, maar eerst moet er een verlossend bericht komen uit Zeist.

NEC staat nog steeds onder curatele bij de bond. De club verwacht op korte termijn over te stappen van categorie 1 naar categorie 2 bij de licentiecommissie van de KNVB.

Jaarcijfers
Begin deze maand heeft NEC, net als alle andere clubs in het profvoetbal, de jaarcijfers in moeten leveren in Zeist. NEC verwacht dat de cijfers net als in maart een positieve beoordeling opleveren. Een tweede positieve meetmoment zou de weg vrij maken voor de felbegeerde overstap naar categorie 2. Mocht NEC in categorie 2 terechtkomen, dan het ook makkelijker gebruik maken van de financiële middelen van de investeerders van de club. In categorie 1 zijn daaraan beperkingen verbonden.

Cijfers
Echter, NEC heeft nog niets uit Zeist vernomen. Een woordvoerder van de voetbalbond liet dinsdag weten dat de licentiecommissie momenteel naar de cijfers van de 35 profclubs kijkt. Pas in januari maakt de KNVB de algehele indeling qua categorieën bekend voor alle clubs in de eredivisie en eerste divisie. Voor die tijd kan de bond wel afzonderlijk met de clubs communiceren over de uitkomst. In het geval van NEC is dat nog niet gebeurd. De Nijmeegse clubleiding verwacht komende maand het verlossende signaal te krijgen.

Groen licht
Daarbij is enige haast wel geboden, want in januari is de transfermarkt weer een maandje geopend. Hoe eerder NEC groen licht heeft uit Zeist, des te sneller de club kan werken aan concrete stappen op de transfermarkt. In de afgelopen zomer zag NEC veel transfers mislukken, doordat de club vanwege de financiële beperkingen nauwelijks slagvaardig kon zijn op de transfermarkt. Menig speler zag vanwege de relatief lage salarisvoorstellen af van een deal met de Gelderse club.

Overlevingstocht
NEC liet voor dit seizoen al weten dat het sportief gezien een overlevingstocht door de eredivisie stond te wachten. Dat blijkt. Na veertien speelronden staat de ploeg op de twaalfde plaats, maar de voorsprong op de vijftiende plaats, die aan het eind verplicht tot het spelen van nacompetitie, bedraagt slechts twee punten. Met de huidige spelersgroep is het zeer de vraag of NEC zich zal handhaven.

Dat besef is er ook in het Goffertstadion, waar trainer Peter Hyballa en de onlangs aangesteld technisch manager Edwin de Kruijff druk doende zijn in kaart te brengen welke spelers in de winterstop mogen vertrekken en voor welke posities versterking wenselijk wordt geacht.