Volledig scherm
De Eendracht bij NEC, waar brand is gesticht. © Paul Rapp

Politie tast nog steeds in duister over brand bij NEC

NIJMEGEN -De politie heeft nog altijd geen idee wie verantwoordelijk is voor de brand bij het Gofferstadion, thuishaven van de Nijmeegse voetbalclub NEC. In de nacht van 13 op 14 oktober werd met behulp van jerrycans brand gesticht bij de ingang van het stadion en bij trainingscomplex de Eendracht. 

Op camerabeelden zouden twee mannen te zien zijn, die direct na de brandstichting de benen namen. Een van hen zou daarbij zelf bijna vlam hebben gevat. De politie wil dat laatste niet bevestigen. Wel noemde een woordvoerder van de politie het onlangs ‘zeer waarschijnlijk’ dat de brandstichting het werk is van meerdere daders.

Omdat door de rookontwikkeling een automatisch alarm bij het stadion afging, kon de brandweer snel ingrijpen. De schade bij het stadion beperkte zich vooral tot de omlaag getrokken rolluiken, die zwartgeblakerd en deels gesmolten waren. Bij De Eendracht was de schade groter. Daar is de volledige entree, inclusief pui, behoorlijk toegetakeld. De kosten daarvan lopen in de tienduizenden euro’s. De pui is nog altijd niet hersteld.

Wraakactie?

NEC-directeur Wilco van Schaik liet eerder al weten door het oog van de naald te zijn gekropen:  ,,Het vuur is gelukkig niet naar binnen geslagen. Als de gordijnen waren gaan branden, was het leed niet te overzien geweest.” 

Het politieonderzoek is altijd nog in volle gang, stelt een woordvoerster nu. De dag na de brand zijn rondom het stadion vingerafdrukken veiliggesteld. Dat heeft vooralsnog echter niet geleid tot aanhoudingen.  

Vanuit de harde kern van NEC klonk het vermoeden dat de brandstichting  mogelijk een wraakactie was van Vitesse-hooligans, de aartsrivaal uit Arnhem. Die ontkennen echter iets te maken te hebben met de brand. Of de politie ook uitgaat van een wraakactie, wil de woordvoerster niet bevestigen: ,,Wij houden in ons onderzoek altijd nog rekening met verschillende scenario’s.”