Publiek NEC moet deze winter zichzelf warm houden; stadionkachels Goffert definitief afgekeurd

updateNIJMEGEN - De stadionkachels in het Goffertstadion zijn definitief afgekeurd. Dat heeft de Nijmeegse voetbalclub NEC bekendgemaakt. De kachels die jarenlang de publiekstribune verwarmden gaan daarom deze winter niet meer aan.

De kachels vervangen is financieel geen optie, staat op de website van NEC.

Het gaat om 37 straalkachels, die verspreid in het stadion hangen. De kachels dateren uit 1989 en zijn tijdens de grootschalige opknapbeurt van het Goffertstadion in 1999 al eens gereviseerd. Nu zijn ze echt op, zegt stadionmanager Theo van Benthum: ,,Dit zat er al een tijdje aan te komen.”

Opwarming

Nieuwe kachels komen er niet, vervolgt Van Benthum: ,,Het overgrote deel van de warmte verdwijnt immers in de bovenlucht, dus de meerwaarde is gering. Ik denk dat veel supporters het verschil niet eens gaan merken. Daar komt nog eens bij dat door de opwarming van de aarde het minder vaak écht koud is. En al zouden we nieuwe kachels willen: we hebben het geld er niet voor.”

Door afscheid te nemen van de stadionverwarming bespaart NEC een hoop stookkosten. Het verbruik van de kachels op een wedstrijddag is zo’n 700 kuub gas, zo berekende de club. In de twaalf wedstrijden die NEC speelt en waarin de kachels aanstaan, wordt ongeveer evenveel CO2 uitgestoten als vijf gezinnen dat doen in een jaar tijd. NEC was een van de laatste clubs die gebruikmaakte van kachels, zegt woordvoerder Sander Mijnhijmer: ,,Zo’n 80 procent van de stadions heeft geen stadionverwarming meer.”

Stadionstoeltjes

Van Benthum luidde eerder al eens de noodklok over het verouderde Goffertstadion. Zo zijn veel zaken, waaronder de stadionstoeltjes, aan vervanging toe. NEC wil het stadion graag kopen van de gemeente, maar ziet vooralsnog onvoldoende mogelijkheden om het rendabel te maken.

Het nieuws dat de kachels uit de Goffert verdwijnen, maakte gisteren de tongen los van fans op social media. Er klonk waardering voor de ‘milieubewuste koers die de club vaart’ met deze maatregel. ,,Het afgelopen jaar deden de kachels het ook al nauwelijks’', merkt een seizoenkaarthouder op Facebook op.

Volledig scherm
De tribunes in het Goffertstadion.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.