Rampjaar NEC compleet: geen promotie na wanvertoning in Waalwijk

VideoWAALWIJK - NEC kan promotie naar de eredivisie vergeten. De eerstedivisionist uit Nijmegen verspeelde dinsdagavond bij RKC een 2-0 overwinning in de eerste ronde van de play-offs: 0-3. Met de wanvertoning in Waalwijk is het rampseizoen 2018/19 compleet.

Volledig scherm
Jordy Bruijn van NEC na het verlies tegen RKC. © BSR Agency

Ook volgend seizoen moet NEC naar FC Dordrecht, Helmond Sport, Telstar en – nog pijnlijker – naar de belofteploegen van Ajax, FC Utrecht en PSV.

Voor het derde jaar op rij speelt de Gelderse gigant dan in de eerste divisie. Wanbeleid ligt daaraan ten grondslag. Dit seizoen werden technisch directeur Remco Oversier en trainer Jack de Gier ontslagen.

Niet te redden, ondanks fraaie eindsprint

Ook clubicoon Ron de Groot kon als interim-trainer zijn club niet redden, ondanks een fraaie eindsprint in de reguliere competitie waarmee met de negende plek een plaats in de nacompetitie werd bereikt (vijf zeges, één gelijkspel).

Bij de return tegen RKC maakte NEC een uitgebluste indruk. Het team viel helemaal uiteen. Zelfs huurlingen en sterkhouders Jordy Bruijn (Heerenveen), Ferdy Druijf (AZ) en Mattijs Branderhorst (Willem II) konden hun ploeg niet redden.

Toonbeeld van het drama

Linksback Leroy Labylle was het toonbeeld van het drama in het Mandemakers Stadion. De Belg taste in de eerste helft meermaals compleet mis.

Vlak voor de pauze werd zijn inschattingsfout de gasten fataal. Hij ging onder een voorzet door, RKC-rechtsbuiten Dylan Seys profiteerde met een droge knal in de verre hoek: 1-0.

Vlak voor dat doelpunt lag het spel minuten stil vanwege een VAR-moment. Na het uitvoerig bekijken van de videobeelden besloot scheidsrechter Joey Kooij de thuisploeg geen strafschop te geven na een botsing tussen NEC-doelman Mattijs Branderhorst en RKC’er Stijn Spierings. 

Compleet overlopen

Dat was een van de weinige gevaarlijke momenten van RKC voor rust, NEC stelde daar via Jonathan Okita (te lang treuzelen) en Jordy Bruijn (op RKC-keeper Etienne Vaessen) weinig tegenover.

Een enorme misser van Okita kwam NEC in de tweede helft duur te staan. De ploeg van interim-trainer Ron de Groot werd daarna compleet overlopen door de Waalwijkers.

Het startsein van het RKC-offensief werd gegeven door spits Mario Bilate, die op het uur naast mikte. Scoren deden schaduwspits Stijn Spierings (schot in het dak van het doel) en Bilate (wippertje over Branderhorst) in tweede instantie wel.

RKC-NEC 3-0 (1-0)

41. Seys 1-0, 62. Spierings 2-0, 70. Bilate 3-0.

Scheidsrechter: Kooij.
Geel: Tahiri (RKC), Dijkstra, Okita (NEC).
RKC: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Drost, Quasten; Rienstra, Spierings, Tahiri (88. Mulder); Seys (81. Maatsen), Bilate, Hansson.
NEC: Branderhorst; Joppen, Bossaerts, Kvida, Labylle; Dijkstra, Ndayishimiye (75. Musaba), Bruijn; Okita (90. Romeny), Druijf, Wolters (65. Van den Berg).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.