Volledig scherm
NEC-speler Mathias Bossaerts. © Niels Boersema

‘Transfer NEC’er Bossaerts naar Manchester City was onrechtmatig’

NIJMEGEN - NEC-verdediger Mathias Bossaerts is één van de hoofdrolspelers in een ‘schimmige constructie’ met jeugdspelers die de Engelse grootmacht Manchester City een transferverbod kan opleveren. Volgens verschillende media, die samenwerken in het onderzoeksplatform European Investigative Collaborations, was de transfer van de Belg van Anderlecht naar Manchester City in 2012 onrechtmatig. 

Bossaerts, die niet wil reageren op de onthullingen, was destijds 16 jaar oud.

City zou de familie van Bossaerts een bedrag van zo’n 210.000 euro hebben betaald voor de overstap, meldt de Engelse krant The Telegraph. Zo’n betaling is tegen de regels van wereldvoetbalbond FIFA. Manchester City zou bij de transfers van nog eens zeven niet-Engelse spelers onder de 18 jaar op deze manier de fout in zijn gegaan. De kampioen van Engeland riskeert daardoor een transferverbod voor een jaar, stelt de Deense krant Politiken.

Bossaerts (22) speelde vier jaar in de jeugd van de Noord-Engelse club. Hij verdiende in die periode volgens The Times grofweg 230.000 euro. Hij brak niet door in Manchester en keerde in 2016 terug in België bij KV Oostende. Daar raakte de carrière van de centrale verdediger in het slop. Deze zomer pikte eerstedivisionist NEC Bossaerts op. Hij tekende een contract voor drie seizoenen.

Bij European Investigative Collaborations werken vijftien Europese media samen. Ze bestuderen onder meer een database, Football Leaks, waarin zo’n 70 miljoen gelekte documenten over voetbal zijn verzameld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.