Volledig scherm
Feest in juli 1964: de A15 tussen Tiel en Kesteren/Ochten is klaar en wordt in gebruik genomen. Het zorgde wel voor een onlogische dorpsgrens Ochten/Kesteren. © Jan Bouwhuis

Bedrijven verhuizen zonder te verhuizen van Kesteren naar Ochten

OCHTEN/KESTEREN - Sapproducent Fruity Line ligt ogenschijnlijk in Ochten, maar feitelijk in Kesteren. De aloude dorpsgrenzen tussen Kesteren en Ochten dateren nog van voor de aanleg van de A15 en houden daar dus geen rekening mee. 

Tussen Ochten en Kesteren loopt die grens uiterst warrig rond de A15, met als gevolg dat bedrijven aan de Ochtense kant feitelijk hun adres in Kesteren hebben. Dat gaat veranderen. Het college van Neder-Betuwe heeft besloten om de slingerende oude dorpsgrenzen recht te trekken. 

Kronkelende grens

Ten westen van het viaduct over de A15 wordt de oude dorpsgrens pal tegen het zuidelijke tracé van de snelweg  gelegd. Nu kronkelt die grens soms net ten noorden van de snelweg, maar vaker diep ten zuiden van de A15. Met als gevolg dat onder meer de bedrijven Fruityline en Augustinus enkele onderdelen van hun bedrijf op het bedrijventerrein aan de Ochtense zijde formeel in Kesteren hebben liggen. 

En dat is lastig voor de bedrijfsvoering, hebben de bedrijven aan de gemeente laten weten. Het zorgt ook voor verwarring bij bezoekers, die via de navigatiesystemen vaak de verkeerde kant op gestuurd worden naar Ochten dan wel Kesteren. De bedrijven krijgen wel een andere postcode door de grenswijziging. 

McDonald’s

Bedrijven en particulieren worden op kosten gejaagd, met nieuwe briefpapier en belettering van auto's, als een dorpsgrens wijzigt. Maar in dit geval vragen de bedrijven zelf om de wijziging en kost het de gemeente dus geen geld.  

Voor de McDonald's op hetzelfde bedrijventerrein verandert er overigens niets. Die zat altijd al nèt op Ochtens grondgebied.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland