Volledig scherm
© ANP

Bijna helft baby's krijgt geen prikje in Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - Het aandeel baby's dat is ingeënt tegen ziektes als bof, mazelen, rode hond, kinkhoest of polio is in Neder-Betuwe met 55 procent veruit het laagst van Nederland.

Dat blijkt uit gegevens van het RIVM. De afgelopen jaren is dit percentage sterk gedaald: in 2006 lag de vaccinatiegraad in de gemeente nog zo'n 8 procentpunt hoger.

Biblebelt
Landelijk is zo'n 95 procent van de baby's gevaccineerd. In de biblebelt die van Zeeland tot Overijsel loopt, laten veel mensen van oudsher hun kinderen vanwege religieuze bezwaren niet inenten. In de meeste gemeenten van de biblebelt ligt de vaccinatiegraad toch aanzienlijk hoger dan in Neder-Betuwe, tussen de 70 en 80 procent. Alleen op Urk zijn ook uitzonderlijk veel kinderen niet gevaccineerd(circa 63 procent).

Gedaald
In Rivierenland wordt ook in Neerijnen en Geldermalsen minder gevaccineerd dan gemiddeld. Zo heeft in Neerijnen 81 procent van de zuigelingen de BMR- en de DKTP-prik, in Geldermalsen is dat zo'n 87 procent. In Neerijnen was de vaccinatiegraad in 2006 nog circa 6 procent hoger. In Geldermalsen is alleen het inenten tegen DKTP significant gedaald, met ruim 4 procentpunt.

Rivierenland