Volledig scherm
PREMIUM
In café De Vogelenzang werd donderdagochtend grond geveild. Gus van der Feltz (staand, rechts) van de verkopende partij maakte voor het eerst zo'n veiling mee: ,,Ik vond het prachtig.’’ © William Hoogteyling

Boeren bieden per gesloten envelop bij ouderwetse grondveiling: ‘Ut was heul bàr’

ECHTELD - Voor ruim 1,2 miljoen euro is donderdag een lap agrarische grond tussen Lingemeer en Lienden verkocht. Niet via internet, maar ouderwets, via een veiling met gesloten enveloppen.

,,Tweehonderd-achtentwintigduizend en vijfhonderd euro.’’ In keurig, accentloos Nederlands spreekt Willem van Vliet - secretaris van het verkopende Spiering Fonds - even na elven het eerste bod op een van de beschikbare kavels uit. Daarna volgt uit zijn mond nog een reeks grote getallen van in totaal zeven geïnteresseerde partijen. 

Wie de nieuwe eigenaar wordt van de drassige landbouwgronden bij Lingemeer, is niet direct duidelijk als in café De Vogelenzang de enveloppen met een aardappelschilmesje zijn geopend. 

Teus, André en Gerrit

Aan de donkere, houten bar is de voertaal vlak voor de bekendmaking plat Betuws. ,,Ut was heul bàr. Hij wies nie waor dat-ie ut over hàd’’, zegt een oudere man die zijn jas aanhoudt. Het gesprek gaat over de verkoop van varkens.

Boeren uit de omgeving druppelen een voor een binnen. Ze dragen petjes en bruine colberts. Worden door de kroegbaas aangesproken als Teus, André en Gerrit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland