Volledig scherm
Impressie van het Laanboomhuis © Huibers bureau voor architectuur

Bouw Laanboomhuis Opheusden begint in 2020

OPHEUSDEN - Het langverwachte Laanboomhuis verrijst vanaf 2020 op het Agro Business Centre (ABC) voor de Laanboomteelt in Opheusden. Het Laanboomhuis moet een showroom en educatie- en kenniscentrum worden van alles wat Opheusden te bieden heeft op het gebied van laanbomen.

Naast het Laanboomhuis komt er ook een nieuw bedrijfsverzamelgebouw. De handtekeningen zijn gezet door wethouder Hans Keuken en voorzitter Kees van Rooijen van Tree Centre Opheusden (TCO), een samenwerkingsverband van 160 boomkwekerijen in de regio.

Keuken: ,,Ik ben positief over de toekomst, als laanboomcentrum van Europa kiezen we hiermee voor dynamiek én groen en durven we de volgende stap te maken.”

TCO kan op het terrein langs de A15, bij de entree van het dorp Opheusden, het Laanboomhuis en de assortimentstuin ontwikkelen.  De grond blijft eigendom van de gemeente, het Laanboomhuis wordt eigendom van het TCO. De provincie draagt een half miljoen euro bij. 

Visitekaartje

De bouw van het Laanboomhuis begint in de eerste helft van 2020. Het Laanboomhuis moet het visitekaartje worden van Opheusden. Hier worden buitenlandse gasten rondgeleid om te zien wat er te koop is, er wordt onderzoek gedaan door Wageningen UR en scholieren leren er in de praktijk. Ook is het het onderkomen van het Tree Centre Opheusden.

Op het ABC-terrein zijn al bedrijven gevestigd als Damcon, Kegelaar en Van Tuijl. Het is goed bereikbaar vanaf de A15, maar Neder-Betuwe hoopt dat er ook een rondweg om Opheusden gelegd wordt waardoor de bereikbaarheid vanuit Kesteren sterk verbetert.

Bedrijfsverzamelgebouw

 Op een deel van de gemeentekavel wil TCO naast het Laanboomhuis een bedrijfsverzamelgebouw te ontwikkelen. Dit bedrijfsverzamelgebouw voor kleinere bedrijven moet de zichtbaarheid van het laanboomcluster en het kenniscentrum versterken.

Volledig scherm
Kees van Rooijen (rechts) en wethouder Hans Keuken. © Gemeente Neder-Betuwe

Rivierenland