Volledig scherm
Oud-burgemeester Henk Zomerdijk bij het monument voor de kikvorsmannen die de dijk van Ochten redden. © William Hoogteyling


Ochten krijgt 1 februari voorpremière tv-documentaire 'De scheur van Ochten’

OCHTEN - Het dorpshuis in Ochten krijgt volgende week zaterdag de voorpremière van de tv-documentaire ‘De scheur van Ochten‘. Bij NPO2 is de documentaire over de op 1 februari 1995 wankelende dijk van Ochten te zien op maandag 17 februari.

Het reüniecomité polderdistrict Betuwe, Waterschap Rivierenland en de Gelderlander organiseren zaterdag 1 februari, precies 25 jaar na dato, vanaf 13.30 uur een gratis toegankelijke bijeenkomst voor iedereen die wil terugblikken en wil zien welke plannen er voor de komende jaren op stapel staan voor de Waaldijk tussen Tiel en Ochten.

Er zijn interviews met mensen als oud-burgemeester Henk Zomerdijk, dijkgraaf Co Verdaas en oud-dijkgraaf Hans van Leeuwen. En er worden foto's en video's getoond.

NPO2

Op vier maandagavonden is in de maand februari de vierdelige documentairereeks Hoogwater te zien op NPO2. Deel 1 gaat over de de overstroomde Maas bij Borgharen en Itteren. In deel 2 tot en met 4 staat de provincie Gelderland centraal.

Deel 3 van de BNN/VARA-documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat is helemaal gewijd aan 'De scheur van Ochten‘, zoals de aflevering heet. Met daarin ruim aandacht voor de rollen die burgemeester Henk Zomerdijk en commissaris van de Koningin Jan Terlouw speelden rond de plotselinge evacuatie, toen er een scheur in de dijk werd ontdekt en het dorp in allerijl geëvacueerd moest worden.

Rivierenland