Volledig scherm
Het terrein van de oude steenfabriek De Waalwaard, in de uiterwaarden bij Dodewaard. © Erik van 't Hullenaar

Cel geëist voor blootstelling aan asbest op Waalwaard

DODEWAARD - Honderden bezoekers zijn tijdens de evenementen op het terrein van de voormalige steenfabriek de Waalwaard in Dodewaard blootgesteld aan schadelijke asbeststoffen. In Arnhem vond donderdag de strafzaak plaats tegen het tweetal dat volgens het Openbaar Ministerie daarvoor verantwoordelijk is.

Daarbij gaat het om een 47-jarige man uit Wijk van Duurstede, destijds beheerder van de Waalwaard, en een 54-jarige man uit Heteren, voormalig projectmedewerker bij Dienst Landelijk Gebied (DLG). Dat is een inmiddels opgeheven overheidsorganisatie die de Waalwaard op dat moment in eigendom had.

Eis
De officier van justitie eist voor beiden een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Aanwijzingen
De eerste aanwijzingen voor asbestvervuiling kwamen in de zomer van 2010 aan de oppervlakte. DLG had het terrein van zo'n 15 hectare kort daarvoor voor een bedrag van 3,6 miljoen euro aangekocht, met de bedoeling om het gebruiksklaar te maken voor De Beijer, een groot zand- en grindverwerkingsbedrijf uit Kekerdom. Dat bedrijf moet het bedrijfsterrein in de uiterwaarden verlaten in verband met rivierverruiming van de Waal.

Asbest
Terwijl DLG het terrein herinricht, worden in de leegstaande steenfabriek tal van evenementen georganiseerd. In een in juni 2010 opgemaakte rapportage staat echter dat in het dak van de steenfabriek mogelijk asbest zit. Het advies aan DLG is duidelijk: doe nader onderzoek en reserveer een grote som geld om eventuele asbest te verwijderen.

Dat gebeurt niet. In het najaar 2011 volgt een nieuw rapport, wat nog minder mogelijkheid tot twijfel openlaat. De Waalwaard is ernstig vervuild, niemand mag de steenfabriek zonder bescherming nog betreden.

Beachvolleybal
Toch worden grootschalige evenementen, zoals een versbeurs en een beachvolleybaltoernooi, niet geannuleerd. De versbeurs wordt nota bene op 2 november 2011 gehouden in de hal met de steenovens, de meest vervuilde ruimte. „Er was geen enkele bescherming tegen de asbest", constateerde de officier van justitie. „Terwijl iedereen weet dat het inademen van asbest kan leiden tot ernstige ziektes, waaronder longkanker. Levensgevaarlijk materiaal."

De twee verdachten waren volgens de aanklager op de hoogte van de asbest in de steenfabriek, maar verzuimden in te grijpen.

Hond
Volgens het tweetal was het destijds niet duidelijk dat de asbestbesmetting zo ernstig was. „Ik zou mijn hond nog niet op terrein laten lopen, als ik dat toen allemaal had geweten", verklaarde de Heterenaar. Ook de andere verdachte zei dat hij niet op de hoogte was van de asbestbesmetting: „Ik kwam regelmatig in de steenfabriek. Helaas. Dat zou ik natuurlijk nooit hebben gedaan, met de wetenschap van nu."

De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.

Rivierenland