Volledig scherm
© ANP

Celstraf geëist tegen Dodewaarder die dochter (12) misbruikte

ARNHEM /DODEWAARD - De officier van justitie van de rechtbank in Arnhem eist vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een 40-jarige man uit Dodewaard die ontucht pleegde bij zijn 12-jarige dochter. De man misbruikte zijn dochter een half jaar lang zo'n twee tot drie keer per week.

In de rechtbank vertelde hij dat hij fout zat. „Zoiets moet ik niet met haar doen. Daar heb ik mijn vrouw voor.”

Seksueel contact
De man betastte de borsten van zijn dochter, liet zijn penis aan haar zien en zou zelfs eenmaal seksueel bij haar zijn binnengedrongen. Dat gebeurde voornamelijk 's avonds voor het slapengaan, als het slachtoffer al in bed lag. De vrouw van de man betrapte hem tijdens een van die avonden bovenop hun dochter. Voor de strafrechter in Arnhem bekende de man grotendeels schuld: „Ik ben te ver gegaan, besef ik me nu. Ik dacht dat mijn dochter het fijn vond. Als ze het niet zou willen, zou ik het niet gedaan hebben.”

Geloof
De religieuze man is niet meer welkom in de kerkgemeenschap waar hij tot voor kort deel van uitmaakte. Het contact met zijn vrouw en kinderen is goed, zelfs nu het misbruik aan het daglicht is gekomen. „Er is gelukkig niet veel veranderd in ons gezin.”

Gevolgen
Volgens de officier van justitie was er lang niet altijd sprake van vrije wil bij de dochter. Uit het dossier zou blijken dat hij zijn dochter bijvoorbeeld omkocht met een sigaret. De man zou deel ontoerekeningsvatbaar zijn en de consequenties van zijn eigen daden slechts beperkt overzien. Dat doet volgens de officier van justitie niets af aan de ernst van de feiten. „De gevolgen voor de dochter, een meisje van 12, zijn niet te overzien.”

De rechtbank doet op 28 september uitspraak.

Rivierenland