Karel van de Kolk bij de kroosbomen van de Batterijen in Ochten.
Volledig scherm
Karel van de Kolk bij de kroosbomen van de Batterijen in Ochten. © Foto Raphael Drent

De Betuwse wederopstanding van de kroos

OCHTEN - De kroos keert terug in het fruitaanbod van de Betuwe. De bijna-verdwenen fruitsoort, alleen Thijs Banken heeft nog één krozenboomgaard in Boven-Leeuwen, beleeft dankzij boomcentrum de Batterijen in Ochten een wederopstanding.

Door kruisingen is een nieuwe kroos ontstaan. Banken is er blij om: ,,Het is een frisse, zoetzure fruitsoort die bijna verdwenen was omdat hij louter aan hoogstambomen groeide. En ja, dat is al jaren niet meer rendabel voor fruittelers vanwege de lastige pluk. Sommigen zeggen dat de kroos lijkt op kers, pruim, abrikoos of perzik. Ik zou ook van de nieuwe zeggen, het smaakt als kroos.’’

Batterijen

Inmiddels zijn kleinere krozenbomen ontwikkeld en liggen er weer kansen. Banken: ,,Het mooie is dat ze nu weer gekweekt worden door De Batterijen in Ochten. En dat is juist in het hart van het vroegere krozengebied, bij Ochten en Eldik. Ik heb die oude krozenboomgaarden een halve eeuw geleden nog zien staan in Ochten, ze lagen vlakbij de dijk.’’ 

Bij de Batterijen is inmiddels vanuit het hele land vraag naar de nieuwe kroosbomen. 
Banken vertelt woensdagavond bij de Noordelijke Pomologische Vereniging in het Nationaal Fruitpark in Ochten over de kroos. 

Quote

Het hart van het krozenge­bied: Ochten en Eldik

Thijs Banken, Pomoloog

De voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt belicht aan de hand van een diapresentatie de historie en wederopstanding van dit bijna vergeten fruit. Anderen spreken daar over (bijna) verdwenen perenrassen zoals muilperen en rode wangetjes, met vooral veel aandacht voor stoofperen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Krozen in soorten en maten
Volledig scherm
Krozen in soorten en maten © Foto Thijs Banken

Rivierenland