De Riverland Smokers uit Dodewaard: kampioenen in culinair barbecueën.
Volledig scherm
De Riverland Smokers uit Dodewaard: kampioenen in culinair barbecueën. © Riverland Smokers

Deze Dodewaardse barbecueërs verslaan chef-koks

DODEWAARD - Een groep bevriende barbecueërs uit Dodewaard weet niet wat hen overkomt: ze zijn Nederlands kampioen Culinair Barbecueën. ,,Ik werd wakker met een grijns op mijn gezicht. Het voelt nog een beetje onwerkelijk.’’

Ze zijn een hobbyteam, de Riverland Smokers uit Dodewaard. Maar tijdens het open kampioenschap Culinair Barbecueën van de World Barbecue Association afgelopen weekend grilden en serveerden ze de varkensschouders en de runderborsten beter dan twaalf andere teams. Er waren chef-koks en keukenteams onder de deelnemers, zegt kampioen Maurice Mulder.

Het is een open kampioenschap, zegt Mulder. De competitie zit 'm het culinair barbecueën. Het gaat dus niet over de vraag wie de gebruikelijke speklappen en de sateetjes het sappigst serveert, zegt Maurice Mulder. ,,Al is daar niets mis mee.’’

Gegrilde meloen

De Riverland Smokers zijn ervaren. Doen zes keer per jaar mee aan de wedstrijden van de Kansas City Barbecue Society. Daar geven ze per jaar al zo'n 4.000 euro aan vlees en kruiden aan uit. ,,Bij die wedstrijden gaat het meestal om smaak. Om taste en tenderness. Daarmee zet je al een grote stap in het culinaire.’’

Ze grillen gerust een meloen voor het toetje. Of een muffin. ,,Alles kan.’’

Maar ze willen ook winnen, zegt Mulder. ,,We doen het voor de fun. Maar als we meedoen, gaan we er ook voor. We drinken wel een borrel maar het kopje blijft helder.’’

Platte kar

Voor het kampioenschap Culinair Barbecuën was iets extra's nodig. Een collega van teamcaptain Dik Hommersom is geniaal in het combineren van smaken, zegt Mulder. Die werd dus ingeschakeld. ,,Hij weet de borden ook goed op te maken.’’

Nu lonkt de platte kar. Geen grap. ,,Dat schijnt zaterdag echt te gaan gebeuren. Iemand zei: dat doen we ook als er een voetbalteam kampioen wordt. Het is zo gek. Ik werd wakker met een grijns op mijn gezicht. Het voelt nog een beetje onwerkelijk.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland