Deze mannen gaan per amfibievoertuig naar hun werk aan de Waal bij Echteld

VIDEOECHTELD - Het heeft iets van een schoolreisje, maar het is ook bittere noodzaak: de werknemers van de Wienerberger steenfabriek Schipperswaard in Echteld gaan deze week met een amfibievoertuig naar hun werk. Ze worden opgepikt bij de Waalbandijk en afgeleverd op het hooggelegen fabrieksterrein, dat van alle kanten omgeven is door Waalwater.

Bedrijfsleider Henk Verzeijl vindt het een mooie oplossing: ,,Zo kunnen we door blijven draaien en dat is mooi. We maken hier een goed product, origineel gebakken straatstenen, waar veel vraag naar is.’’ Het amfibievoertuig functioneert nog prima, ondanks de hoge leeftijd. 

Tweede Wereldoorlog

Quote

Authentiek materieel uit de oorlog

Henk Verzeijl, Wienerberger steenfabriek

Want het dateert uit de Tweede Wereldoorlog en werd door de vorige eigenaar van de steenfabriek ooit aangekocht. Verzeijl: ,,Hij had een flinke verzameling met allemaal authentiek materieel uit de oorlog. Dit amfibievoertuig komt nu wel heel goed van pas.

Eigenlijk al jaren, als er weer eens sprake is van hoogwater.’’ Zowel 's ochtends als aan het einde van de middag (rond vier uur), rijdt of vaart het voertuig met zo'n zestien personeelsleden heen en weer over de ondergelopen weg tussen dijk en steenfabriek.

Waal stijgt weer

Hoe lang het nog duurt voordat het Waalwater weer voldoende gezakt is, staat nog niet vast. Na een aanvankelijke daling stijgt het waterpeil de komende dagen weer licht. Op andere plekken in Rivierenland maken bewoners van of werkers in de uiterwaard vaak gebruik van roei- of motorbootjes om de afstand tussen woning en veilige dijk droog af te leggen.

Personeel van Steenfabriek Schipperswaard in Echteld wordt met amfibievoertuig door de ondergelopen uiterwaarden gereden.
Volledig scherm
Personeel van Steenfabriek Schipperswaard in Echteld wordt met amfibievoertuig door de ondergelopen uiterwaarden gereden. © William Hoogteyling

Rivierenland