Volledig scherm
Dementie tast de hersens aan © Thinkstock

Driehonderd inwoners Neder-Betuwe zijn al dement...en het worden er negenhonderd

Opheusden - De gemeente Neder-Betuwe wil een dementievriendelijke gemeente worden. Samen met organisaties, ondernemers en inwoners wordt in het komend jaar bekeken hoe dat in de praktijk opgepakt moet worden.

Wethouder Herma van Dijkhuizen wordt daartoe aangespoord in een unaniem gesteunde raadsmotie. Neder-Betuwe telt op dit moment al ruim driehonderd inwoners van wie bekend is dat ze kampen met dementie. En berekeningen wijzen uit dat dat aantal in de komende decennia kan groeien tot negenhonderd.

Dementie kan volksziekte nummer één worden, uiteindelijk kan door de voortgaande vergrijzing één op de vijf mensen dementie krijgen. Het wordt steeds zichtbaarder omdat er minder plekken in zorgcentra zijn en mensen die kampen met dementie steeds langer thuis blijven wonen. 

75-plussers

Volgens Van Dijkhuizen is er in Neder-Betuwe al veel aandacht voor oudere inwoners, onder meer met huisbezoeken aan 75-plussers en activiteiten die eenzaamheid tegen moeten gaan. Maar de gemeenteraad heeft geconstateerd dat Neder-Betuwe nog geen specifiek beleid heeft voor mensen met dementie. Dat moet veranderen, het college moet volgend jaar met een campagne 'Samen maken we Neder-Betuwe dementievriendelijk‘ komen. 

Trainingen

Er moeten bijeenkomsten komen voor mensen die aan dementie lijden maar ook moet er meer aandacht en steun komen voor mantelzorgers. Verder wordt gedacht aan gratis (online) trainingen waar inwoners, bedrijven en verenigingen leren hoe zij dementie kunnen herkennen en goed kunnen omgaan met dementie. Juist omdat dementerenden langer thuis blijven wonen.

Rivierenland