Volledig scherm
De Fruittuin, een stalletje in Kesteren. © Foto Raphael Drent

'Eigen fruit eerst': Neder-Betuwe komt met nieuwe regels voor fruitstalletjes

OPHEUSDEN - Neder-Betuwe gaat alle fruitstalhouders over één kam scheren. Ze moeten zich houden aan een pakket aan regels. Zo mag er alleen streekgebonden fruit worden verkocht vanuit een kraam die in of bij de boomgaard staat, op het perceel van waaruit het fruit wordt geoogst.

Quote

Het mag de doorgaande verkeers­rou­te niet beperken, niet op de weg staan

Beleidsadviseur gemeente Neder-Betuwe

En dus niet op de openbare weg, legt de verantwoordelijk beleidsadviseur van de gemeente uit. Daarbij valt te denken aan rijbanen, fietspaden en trottoirs. ,,Het mag de doorgaande verkeersroute niet beperken, niet op de weg staan.’’ 

En de berm? ,,Dat is niet de weg. En een berm kán grondgebied van de gemeente zijn. Maar dan gaan we kijken: je staat op ons grondgebied, in welke mate belemmert dat het verkeer?’’ In de regels is ‘niks over grondeigendom gezegd’,  haalt ze aan.

Fruit uit de streek

In het plan dat er nu ligt - de gemeenteraad moet er nog mee akkoord gaan - gaat het uitsluitend om de verkoop van streekgebonden fruit en daarvan afgeleide producten als vruchtensappen en -jams. Zaken als ijs en snoep zijn uit den boze. 

Daarnaast wordt er, qua verkoopperiode, onderscheid gemaakt tussen fruitstalletjes- en automaten. Verkoop vanuit de kramen mag alleen tijdens het oogstseizoen ‘van de betreffende teelt', van 1 mei tot 1 oktober. De automatiek mag het hele jaar in bedrijf zijn. In 2019 kende de gemeente acht fruitstalletjes en zes automaten.

Juridisch steekspel

Aanleiding voor de vaste regels is een juridisch steekspel tussen gemeente en een fruitstalhouder dat ruim twee jaar duurde. Een fruitkraam, op een stuk grond bij de oprit van de N233 in Kesteren, moest van de gemeente Neder-Betuwe weg. Het is in de gemeente toegestaan bij een boomgaard eigen producten te verkopen, maar daar is op dit perceel geen sprake van. 

De uitbaatster stapte naar de rechter en droeg aan dat er in de gemeente een heleboel stalletjes staan die niet aan de regels voldoen, maar wel worden getolereerd door de gemeente. In 2018 gaf de rechter haar ongelijk; maar ze ging in beroep bij de Raad van State - de hoogste rechterlijke macht in Nederland - en zegevierde. 

Het oordeel: Neder-Betuwe had de regels niet goed toegepast. De fruitstal paste niet binnen het bestemmingsplan, maar de gemeente mag geen onderscheid maken tussen verschillende telers.

Rivierenland