Het dorpsplein van Dodewaard.
Volledig scherm
Het dorpsplein van Dodewaard. © Gemeente Neder-Betuwe

Eindelijk weer bouwen in Dodewaard

DODEWAARD - Er is al een paar jaar niet meer gebouwd in Dodewaard. Maar daar komt volgend jaar verandering in met de eerste noordelijke fase van de nieuwbouwwijk Fructus. En er komen zelfs meer woningen den eerder gepland: 80 in plaats van 68.

Wethouder Nees van Wolfswinkel is er blij om: ,,Het werd tijd, er is al een paar jaar niet echt meer gebouwd in Dodewaard terwijl er wel veel vraag is. Het is natuurlijk heel goed voor de leefbaarheid van het dorp, het vergroot het draagvlak voor de voorzieningen.’’

De gemeente Neder-Betuwe groeit de laatste jaren in vrij hoog tempo - nu naar zo'n 24.000 inwoners - maar die groei kwam niet uit Dodewaard. Er is is de laatste jaren vooral veel gebouwd in de grote nieuwbouwwijken in  Opheusden (Heerenland), Kesteren (Casterhoven) en Ochten (Triangel).

Huizen met tuinen in de eerste fase

Van Wolfswinkel verwacht dat de spade volgend jaar in de Dodewaardse klei gestoken gaat worden voor de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Fructus, aan de westkant van het dorp richting Opheusden tussen de Matensestraat en Kalkestraat. In de eerste fase worden louter huizen met tuinen gebouwd, met huur en koop in verschillende prijsklassen. Zowel gezinnen als senioren en jongeren vormen de doelgroep. 

Het gaat in de eerste fase om drie hectare grond. De gemeente Neder-Betuwe heeft één hectare in bezit, de rest is van verschillende grondeigenaren. Van Wolfswinkel: ,,Er is recent nog een boerderij met paardenbak aangekocht, middenin het plangebied. Door die aankoop kunnen we het aantal te bouwen woningen uitbreiden van 68 naar 80. Ook is een boerderij aangekocht langs de Matensestraat, dat geeft ruimte voor een goede ontsluiting van de wijk‘’.

Ontsluiting van de wijk

Quote

Het fiets- en voetpad wordt nu zo aangelegd dat bij calamitei­ten ook ander verkeer er gebruik van kan maken.

Nees van Wolfswinkel

Elders bij de Merelhof komt een tweede ontsluiting, maar die is alleen bedoeld voor fietsers en voetgangers.  Bewoners van de Merelhof hadden bezwaar gemaakt tegen een volwaardige ontsluiting waar auto's altijd gebruik van zouden kunnen maken. Dat bezwaar is dus door de gemeente gehonoreerd. Van Wolfswinkel: ,,Maar dat fiets- en voetpad wordt nu zo aangelegd dat bij calamiteiten ook ander verkeer er gebruik van kan maken.’’

De naam Fructus komt voor uit het Latijn en betekent fruit. En meer specifiek: ooit stond er op die plek een boomgaard die Fructus heette. De gemeenteraad besluit binnenkort over het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moet maken.

De nieuwe rondweg, oftewel Dodewaardsestraat, geeft een duidelijke begrenzing aan voor de verdere groeikansen van Fructus. Mogelijk kunnen er in de toekomst nog maximaal een kleine 300 woningen bij komen.

Rivierenland