Volledig scherm
© Thinkstock

Extra sportactiviteiten kosten (te) veel tijd

OPHEUSDEN - Sportverenigingen in Neder-Betuwe krijgen extra subsidie als ze activiteiten bedenken waardoor jongeren uit achterstandsgezinnen of met een beperking meer gaan bewegen. Maar het project komt moeizaam uit de startblokken. 

De Ochtense kinderen krijgen het druk deze herfstvakantie. Want wie wil, kan meedoen aan de sportdagen die de verenigingen Olympia en Uchta samen organiseren. Niet zomaar sportdagen, legt voorzitter Annet de Haas van Olympia uit: ,,Onder de titel 'leven als een prof' gaan we de kinderen in twee dagen onderdompelen in activiteiten rond sport, voeding, stress, slapen.’’ 

Succes

Dat doen de vrijwilligers van de sportclubs niet allemaal zelf. ,,Er komt bijvoorbeeld ook een diëtiste en een fysiotherapeut.’’ Na de herfstvakantie kunnen de kinderen tien weken diverse sporten uitproberen, om te kijken wat bij hen past, zodat ze er vervolgens een sportvereniging bij kunnen kiezen. ,,Het project is erop gericht kinderen duurzaam te laten sporten.’’ Ze verwacht enkele tientallen bezoekers. Is het een succes, dan komt er volgend voorjaar mogelijk een soortgelijk project voor volwassenen.

Hiervoor krijgen Olympia en Uchta geld van de gemeente, een 'projectsubsidie sportstimulering'. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van overgewicht en de stimulering van sport. Verenigingen krijgen vier jaar lang 5.000 euro per jaar als ze een project beginnen voor inwoners die anders niet of niet zo snel gaan sporten. Dat gaat over jongeren, maar ook over inwoners die de kans lopen overgewicht te ontwikkelen. Er is geld voor zowel nieuwe initiatieven als voor bestaande projecten die aan nieuwe doelgroepen worden aangeboden. 

Tijdrovend

Maar tot nog toe is het project van de twee sportverenigingen het enige concrete dat eruit is voortgekomen. ,,We hebben een handvol initiatieven gehad, maar bij een aantal konden de initiatiefnemers niet verder’’, legt wethouder Herma van Dijkhuizen uit. ,,Veel verenigingen vinden het erg tijdrovend.’’ De Haas kan zich dat goed voorstellen. ,,Het is wel zoeken. Daarom zijn we klein begonnen, zodat we het in vier jaar tijd kunnen opschalen.’’ Veel organisaties hebben nu al een tekort aan vrijwilligers, vooral in bestuursfuncties. 'Dan wordt het aanvragen van de projectsubsidie en het uitvoeren van een nieuw project als een stap te veel gezien', constateert de gemeente. ,,Het is inderdaad een belasting, maar je wilt toch dat ze gaan sporten’’, zegt De Haas. ,,En het voordeel is: je krijgt er een subsidie voor, dus je kunt ook iemand anders inzetten. Normaal moet je alles met vrijwilligers doen, maar hierbij kun je ook iemand inhuren, of spullen aanschaffen.’’ 

Dit najaar gaat de gemeente in gesprek met de sportkoepel en de jongerenraad, om te kijken wat er beter kan, zodat er meer aanvragen komen. Belangrijk is wel dat een project na vier jaar zonder subsidie op eigen benen kan staan. Daarvoor moeten partijen op het gebied van sport, welzijn en zorg intensief samenwerken met elkaar en de burgers. Ook moet na die vier jaar duidelijk zijn dat er genoeg vraag naar is: voldoende mensen moeten gebruikmaken van het sportaanbod. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland