Volledig scherm
De man uit Elst is met zijn auto tegen de pijlwagen gereden. © Rijkswaterstaat

Flesjes GHB in auto pijlwagenbotser A15

DODEWAARD - In de auto van de man die in de nacht van woensdag op donderdag op een pijlwagen botste op de A15, tussen Dodewaard en Andelst, zijn meerdere flesjes GHB gevonden. „De man leek bovendien flink onder invloed. Onderzoek moet uitwijzen of hij GHB had genomen”, zegt een politiewoordvoerder.

De bestuurder was een 24-jarige inwoner van Elst. Hij is na de aanrijding aangehouden en verhoord. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Zesde keer
Het is dit jaar de zesde keer dat een automobilist op een pijlwagen van Rijkswaterstaat rijdt. Drie keer gebeurde dat in Oost-Nederland: in april op de A1 bij Hengelo (Overijssel), in mei op de A28 bij Elspeet en afgelopen nacht op de A15 bij Dodewaard.

„De absorbers staan er ter beveiliging, dus kun je zeggen dat-ie z'n werk heeft gedaan”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Maar uiteraard willen we niet dat er iemand tegenaan rijdt.”

Waarschuwingen
Daarvoor zijn verschillende waarschuwingen voor de in dit geval rijdende absorber. Zo is de Elstenaar een kilometer vóór de botsabsorber de eerste wagen met een waarschuwingstekst voorbij gereden. Vervolgens kwam hij op 600 en 300 meter van de pijlwagen nog eens twee tekstwagens tegen. Toch knalde hij daarna nog op de botsabsorber. „Nee, deze jongen was niet echt geconcentreerd aan het rijden”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De botsing maakt veel indruk op de weginspecteurs van Rijkswaterstaat, mede omdat zij regelmatig hun eigen voertuig gebruiken om bijvoorbeeld een ongevalsplek of pechgeval te beveiligen. „Ja, hun wagens zijn ook wel eens aangereden. Gelukkig zijn daarbij nog geen gewonden gevallen. Maar je moet er niet aan denken dat dat wel gebeurt.”

Om dat te voorkomen worden de komende tijd weginspecteurs opgeleid tot BOA, zodat zij mensen die bijvoorbeeld een rood kruis negeren kunnen beboeten.

Rivierenland