Volledig scherm
Foto ter illustratie © FotoMeulenhof

Gemeente: 'Bedreigingen van vuilnismannen in West-Betuwe heel vervelend'

De toekomstige fusiegemeente West-Betuwe (Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen) veroordeelt de bedreigingen van vuilnismannen in het gebied. ,,Wij vinden dit heel vervelend.'' 

Volgens het bedrijf durven veel medewerkers niet meer met hun Avri-jas over straat en mijden zij feestjes. De afvalverwerker kwam flink onder vuur te liggen toen het aankondigde met een nieuw afvalsysteem te gaan werken. Per 1 januari wordt de grijze container niet meer geleegd, maar moeten inwoners hun afval naar een container in de wijk brengen. Ook gaat het tarief voor het restafval flink omhoog. Volgens Avri is dat een stimulans om afval beter te scheiden. De nieuwe tarieven moeten nog definitief worden vastgesteld.

Volgens gemeentewoordvoerder Mieke Kat vinden de betrokken wethouders het 'heel vervelend'. ,,Dit veroordelen wij natuurlijk ten zeerste.'' In tegenstelling tot wat zij eerder zei, laat Kat weten dat de wethouders van de betrokken gemeenten wél op de hoogte waren van de bedreigingen. Ronald van Meygaarden (Geldermalsen), Griedo Bel (Lingewaal) en Teus Kool (Neerijnen) waren aanwezig bij de openbare vergadering van het bestuur van Avri, waarin ook de bedreigingen werden besproken. In het conceptverslag van de vergadering valt te lezen dat Avri voorstelt om een externe deskundige te laten onderzoeken hoe commotie in de toekomst kan worden voorkomen. 

Onacceptabel

In de gemeente Neder-Betuwe, waar Avri ook verantwoordelijk is voor het ophalen van het afval, heeft inmiddels de politieke partij Gemeentebelangen wel een statement gemaakt over de bedreigingen. Op Facebook zeggen zij het onacceptabel te vinden. Volgens de partij speelt het probleem niet alleen in Lingewaal.

'Ook wij hebben berichten ontvangen dat in onze gemeente medewerkers van Avri zich niet veilig voelen tijdens hun werk. Automobilisten zouden soms op hen insturen of extra gas geven. We begrijpen dat er onbegrip is onder onze inwoners over dit nieuwe systeem, maar wij accepteren niet dat hierdoor Avri-medewerkers zich onveilig voelen als zij hun werk uitvoeren.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland