Volledig scherm
De Linge in Doornenburg. © Joyce Derksen

Gemeenten en waterschap verrast door rigoureuze plannen voor de Linge

NEDER-BETUWE De gemeenten Neder-Betuwe, Lingewaard en het Waterschap Rivierenland zijn gematigd enthousiast over de plannen van Erik van Loon om de Linge van Tiel tot Doornenburg te laten meanderen.

,,Het idee is nieuw voor ons", zegt wethouder Hans Keuken van de gemeente Neder-Betuwe. ,,En als ik het zo lees, is het nog slechts een idee. Wel een bijzonder initiatief overigens, want water is inderdaad een belangrijke bron voor onze agrarische sector.”

Veel partijen, enorme kosten

Nees van Wolfswinkel, collega-wethouder van Keuken in de gemeente Neder-Betuwe, denkt dat het laten kronkelen van de Linge een ingrijpende operatie is. ,,Het waterschap is de wettelijke beheerder van De Linge. Mocht het waterschap de stelling delen om de Linge te laten meanderen, dan zitten wij als gemeente uiteraard ook aan tafel."

Quote

Wij zijn als gemeente geen eigenaar of beheerder van De Linge, dus een besluit is niet aan ons

Gemeente Lingewaard

Overigens zullen er bij de uitvoering van dit project vele partijen aan tafel zitten. ,,Alleen dit maakt het al niet gemakkelijk. Belangrijke vraag is of de enorme kosten die hier mee gepaard zullen gaan opwegen tegen de noodzaak die er is om dit idee uit te voeren."

De gemeente Lingewaard staat open voor duurzaam functionele veranderingen. ,,En daarom zijn we bereid dit initiatief te bespreken met het waterschap, de andere gemeenten en LTO (Land- en Tuinbouworganisatie, red.)."

Daarbij wil de gemeente wel een kanttekening maken: ,,Wij zijn als gemeente geen eigenaar of beheerder van de Linge, dus een besluit is niet aan ons."

Het waterschap wil zich nog niet uitspreken over de plannen van Van Loon. ,,Omdat we de ideeën van meneer Van Loon nog niet hebben kunnen inzien."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland