Burgemeester Jan Kottelenberg heeft de cheque overhandigd aan Cayetano Sapury en Anis Latuheru in Opheusden
Volledig scherm
Burgemeester Jan Kottelenberg heeft de cheque overhandigd aan Cayetano Sapury en Anis Latuheru in Opheusden © DG/Eric Wijnacker

Gulle geste Neder-Betuwe wordt zeer gewaardeerd door Molukkers

OPHEUSDEN - Namens de unanieme gemeenteraad van Neder-Betuwe reikte burgemeester Jan Kottelenberg vrijdagavond een cheque van 10.000 euro uit aan de Molukse gemeenschap in Opheusden.

Met het geld, dat zonder enige politieke discussie beschikbaar werd gesteld door de gemeenteraad, wordt hulp geboden aan de Molukse eilanden waar op 26 september een verwoestende aardbeving plaatshad. Op die eilanden wonen veel familieleden van Molukkers die in Opheusden wonen. Sinds die datum volgden er nog veel, kleinere, aardbevingen.

4-jarige Cayetano

De jeugdige Cayetano Sapury (4) uit Opheusden begon meteen een inzamelingsactie toen hij beelden zag van de ellende op de Molukken. Moeder Ivana, van Molukse komaf, en vader Niels legden hun zoon uit wat er was gebeurd op de Molukken. ,,Hij wist helemaal niet wat een aardbeving was, dus vertelden we hem dat de aarde dan gaat trillen en dat huizen daardoor kapot gaan. Toen zei hij: ‘Maar dan moeten we die mensen toch helpen?’”

Jaarmarkt

En dat gebeurde. In totaal zamelde de Molukse gemeenschap in Opheusden zelf 5.000 euro in. Anis Latuheru was een van de motoren achter de acties, onder meer door verkoop van Molukse etenswaar tijdens de Opheusdense Jaarmarkt. En met het geld dat de gemeenteraad nu doneerde gaat er dus 15.000 euro vanuit Opheusden naar de Molukken. ,,Daar hebben ze echt iets aan‘’, zei een dankbare Latuheru. Die daarin gesteund werd door veel Molukse inwoners van Opheusden.

Tiel steunde de Molukse gemeenschap met 2.500 euro, lang niet alle gemeenten met Molukse inwoners deden hetzelfde voor de gedupeerden van de aardbeving..

Selamat Makan

Kottelenberg sloot de overhandiging af met de wens Selamat Makan, smakelijk eten. Want iedereen ging in de pauze van de begrotingsraad even naar een buffet. Met Hollandse pot, dat wel. Kottelenberg: ,, We kunnen het toch niet zo lekker maken als u dat kan.‘’

Er waren vrijdagavond veel Molukse Opheusdenaren naar de raadszaal gekomen
Volledig scherm
Er waren vrijdagavond veel Molukse Opheusdenaren naar de raadszaal gekomen © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland