Volledig scherm
PREMIUM
Steeds minder jongeren gebruiken ADHD-medicijnen. © Shutterstock

Heerlijk hyperactief

blogToen ik jong was bestond adhd nog niet. Ja, er was weleens een druk kind in de klas. Een ander had de merkwaardige neiging om met stoelen te gaan gooien als de dingen niet helemaal lekker liepen. Maar ach, we raken allemaal weleens gefrustreerd, nietwaar?  Je moest alleen op het juiste moment bukken, that’s all

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Inmiddels ken ik veel spontane, creatieve, out-of-the-box-denkende adhd’ers. Onopgevoed zijn ze niet, en naar het lom-onderwijs gaan ze ook niet.

Veel kinderen met adhd zagen we ook nooit, want die zaten op een school voor Leer- en OpvoedingsMoeilijkheden. Niet zo’n gelukkige naam overigens, met een afkorting die op ‘dom’ en ‘stom’ rijmt en  en de indruk wekt dat de kinderen een soort barbaren waren. 

De eerste keer dat ik over adhd hoorde heette het nog ‘hyperactief’ en dat klonk best gezellig. Sportief ook wel, het soort kind dat al zijn huiswerk en huishoudelijke taken hypersnel klaar heeft en daarna nog alle tijd heeft lekker actief buiten te spelen. Dat de betrokken moeder er zo’n bezorgd gezicht bij  trok vond ik dan ook maar wat gek. Gezeur, dacht ik, wees blij dat je niet zo’n lui kind hebt dat de hele dag op zijn krent zit.

Inmiddels ken ik veel spontane, creatieve, out-of-the-box-denkende adhd’ers. Onopgevoed zijn ze niet, en naar het lom-onderwijs gaan ze ook niet. Dat zou ook wat lastig zijn, aangezien de school al zo’n slordige twintig jaar niet meer bestaat, maar mede door passend onderwijs gaan veel kinderen nu naar de reguliere school. 

Laatst mocht ik zien hoe het Helicon in Kesteren daarmee omgaat. Hartverwarmend om te zien dat kinderen met last van prikkels in een aparte ruimte tot rust kunnen komen om daarna naar hun eigen klas te gaan. Lekker (hyper)actief, dat wel. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland