Het oorlogsmonument in Opheusden.
Volledig scherm
Het oorlogsmonument in Opheusden. © William Hoogteyling

Heroes of the Sky-app is in de lucht

OPHEUSDEN - Via een nieuwe app herbeleven hoe zwaar de luchtgevechten waren tussen Waal en Rijn. Dat kan met de op 5 mei gelanceerde app Heroes of the Sky, die is ontwikkeld door RBT Rivierenland in samenwerking met de historische verenigingen.

Het is geen toeval dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel vliegtuigen zijn neergestort tussen Rijn, Lek en Waal. Dat heeft er alles mee te maken dat deze rivieren voor de geallieerde piloten de beste navigatiemiddelen waren om hun weg te vinden naar Duitsland. 

Die rivieren waren vanuit de lucht goed te zien. Maar wie zijn er gesneuveld in Rivierenland en waar zijn ze begraven? De nieuwe gratis app Heroes of the Sky geeft antwoord op dit soort vragen.

Veilig vanuit eigen huis

Quote

Zodra het weer verant­woord is om erop uit te gaan, kunnen nabestaan­den en andere geïnteres­seer­den aan de hand van deze app zelf een route uitstippe­len en de locaties bezoeken waar deze verhalen zich hebben afgespeeld.

Richard de Bruin

,,Meer te weten komen over de luchtoorlog boven Rivierenland, kan nu vanuit de veiligheid van je eigen huis”, zegt RBT-directeur Richard de Bruin. ,,Zodra het weer verantwoord is om erop uit te gaan, kunnen nabestaanden en andere geïnteresseerden aan de hand van deze app zelf een route uitstippelen en de locaties bezoeken waar deze verhalen zich hebben afgespeeld.” 

Gehoopt wordt natuurlijk dat straks toeristen via de app verleid worden om een bezoek te brengen aan het gebied.

Meer aandacht voor neergestorte vliegtuigen

Juist de laatste jaren is er meer aandacht voor de neergestorte vliegtuigen in Rivierenland. Vorig jaar werd er een nieuw groot herdenkingsmonument Vliegers in het Vuur onthuld in Opheusden. En in fort Vuren trekt het WOII- en Vliegeniersmuseum, buiten coronatijden, veel publiek.

De App Heroes of the Sky is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland