Volledig scherm
Adrie Meurs verzamelde in zijn 12 jaar talloze dieren. © Raphael Drent

Hertenkamp Kesteren maakt plaats voor buurtmoestuin of speelplek

KESTEREN - Wat moet er gebeuren met het hertenkamp in Kesteren nu beheerder Adrie Meurs er na 12 jaar mee stopt? Een buurtmoestuin of een speelplek? Dat is de vraag die de inwoners mogen beantwoorden.

Begin januari houdt de gemeente Neder-Betuwe een bijeenkomst waarin geïnteresseerden kunnen meepraten.

Reeën
Het huidige hertenkamp sluit per 1 maart. Hoewel, een hertenkamp is het al niet meer, want beheerder Adrie Meurs heeft de tien reeën die hij had net deze week van de hand gedaan. Het kampje is een bijzondere: het terrein aan de Gerard Doustraat is van de gemeente, maar de dieren zijn van Meurs zelf.

Vrijwillig
Dagelijks is hij er op vrijwillige basis mee bezig. Niet alleen het voeren en schoonmaken van de hokken kost tijd, ook het opruimen van rommel en herstellen van schade. Bezoekers kunnen de dieren van achter het hek voeren, maar kunnen niet op het terrein zelf. „Ik ga er geen twee middagen de boel in de gaten houden. Toen ik hoorde dat de gemeente het wel per se open wil hebben, heb ik gezegd: dan stop ik ermee.” En dat gebeurt nu per 1 maart. De meeste dieren heeft Meurs verkocht of gaat hij verkopen.

Nieuwe dieren
Toen de Kesterenaar zo'n twaalf jaar geleden het hertenkampje overnam van de vorige beheerders, waren er alleen reeën. In de loop van de tijd kwamen er meer dieren bij: hij kocht ze of ze kwamen min of meer vanzelf. „Iedereen gooit van alles over het hek", zegt hij daar zelf over. „Dan gaan ze op zomervakantie en kunnen ze hun dier niet meenemen, en dan laten ze hem bij ons achter." En zo heeft Meurs er inmiddels onder meer twee ganzen, twee schapen, pauwen, kippen en eenden bij.

Rivierenland