In 1980 zorgden protesten tegen de kerncentrale in Dodewaard er mede voor dat van Nederland de ontwikkeling van kernenergie op een laag pitje zette.
Volledig scherm
PREMIUM
In 1980 zorgden protesten tegen de kerncentrale in Dodewaard er mede voor dat van Nederland de ontwikkeling van kernenergie op een laag pitje zette. © Ben Hansen

Hoe een kerncentrale opeens op de agenda staat in elke Gelderse gemeente: ‘Kunnen we niet iets met Dodewaard?’

Wat vindt Rozendaal van kernenergie? Wil Aalten misschien een kerncentrale huisvesten? Of Tiel? De discussie over kernenergie is helemaal terug, tot in de gemeentehuizen aan toe. Hoe kan dat? En hoe reëel is een kerncentrale op Gelderse grond?

7 reacties

 • A Hendriksen

  2 dagen geleden
  Ook weer hier die VVD die vooraan staat met deze onzinnige plannen! Ga eerst alle bedrijven met grote panden verplichten om zonnepanelen op hun daken te leggen!
 • Björn Grooten

  2 dagen geleden
  Eigenlijk zijn we al te laat om een kerncentrale te bouwen om de CO2 reductie plannen te halen. Een centrale moet aan het water liggen. Aan het IJselmeer is dit de beste locatie. Hier heb je geen last van hoog of laag water. De komende jaren neemt het gebruik van stroom flink toe en dat kan niet met zonne- en windenergie opgevangen worden. Wil je geen centrale dan moeten we de verwachtingen van CO2 reductie over een langer termijn uitsmeren
 • Henry Tiemessen

  2 dagen geleden
  Met kernenergie zadel je de volgende generaties op met de hoge kosten voor gevaarlijk radioactief afval en oude centrales. Bovendien maakt het je afhankelijk van andere landen en de duistere winning, handel in radioactieve stoffen en - afval. Radioactieve splijtstof is niet hernieuwbaar zoals wind en zon. Duitsland is bezig de kerncentrales te sluiten en wij willen ze gaan bouwen. Laten we een gascentrale achter de hand houden en investeren in de opslag van Nederlands groene energie. NEE dus!
 • Geert Loermans

  2 dagen geleden
  Er is in Gelderland en in heel Nederland geen plaats voor kerncentrales.
 • har v haalen

  2 dagen geleden
  of in nijmegen op de plaats waar de oude centrale staat kolen eruit kernenergie erin
 1. Auto rechtdoor over rotonde, eindigt op de kop
  Play

  Auto rechtdoor over rotonde, eindigt op de kop

 2. Met een negatieve uitslag eindelijk weer de Eusebiuskerk in
  Play

  Met een negatieve uitslag eindelijk weer de Eusebius­kerk in

Rivierenland