Volledig scherm
Essentaksterfte in het Tielse Vuadabos © Foto Raphael Drent

Inwoner Neder-Betuwe heeft verstand van bomen en ziet ze ook als handelswaar

OPHEUSDEN - Inwoners van laanboomgemeente-bij-uitstek Neder-Betuwe kijken vaak anders naar bomen dan de gemiddelde Nederlander. Zo melden ze vaker zieke bomen en protesteren ze juist minder vaak tegen het kappen van bomen. 

Waar bij de gemiddelde Nederland bomen vaak emotioneel benaderd worden, zien veel Neder-Betuwnaren ze ook als handelswaar.

,,Onze inwoners zijn betrokken bij de bomen’’, zegt wethouder Stefan van Someren. En ze hebben er vaak verstand van. 

,,Ze zien eerder dat bomen niet meer veilig zijn. Ik ontvang geen reactie op het feit dat er geveld moet gaan worden, ik ontvang eerder reacties van burgers die ons als gemeente wijzen op het scheefzakken van bomen.”

Luider en sneller

In andere gemeenten, met inwoners die vaak minder kennis van bomen hebben, komen minder reacties van burgers binnen die wijzen op zieke bomen.

En klinkt er vaak luider en sneller protest als er vergunningen worden afgegeven om bomen te kappen. Buiten de bomenakkers staan er in Neder-Betuwe zo'n 14.000 bomen.

Essentaksterfte

Driekwart van de essenbomen in Neder-Betuwe, er staan er zo’n 3.500 in de gemeente, is ziek. Die bomen zijn aangetast door de zogeheten essentaksterfte. Alleen de aangetaste bomen worden vervangen.

Dat gaat gefaseerd. In de eerste fase worden er in Neder-Betuwe nu zo’n tweehonderd essen gerooid. Jaarlijks wordt gekeken welke bomen gerooid moeten worden. Dat gebeurt meestal bloksgewijs, op een moment dat de gemeente sowieso aan de slag gaat in een bepaalde wijk of straat.

Dat bespaart kosten en levert ook minder overlast op voor de buurtbewoners. De gemeente probeert werkzaamheden te combineren. Het is vaak niet nodig om meteen aan de slag te gaan als er ergens zieke essen worden gemeld. Wageningen UR doet onderzoek naar de aanpak van de ziekte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland