Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Michel van Bergen

Inwoners Neder-Betuwe zijn te dik, gemeente wil zoete verleiding weg bij kassa supermarkt

Snoep, koek en frisdrank moet weg bij supermarktkassa's in Neder-Betuwe. Inwoners zijn te dik en daar wil de gemeente snel iets aan veranderen.

Chocolade
Shutterstock
Volledig scherm
Chocolade Shutterstock © Shutterstock

,,Als je om 17.00 uur nog even gauw een boodschap doet, moet je eigenlijk niet in de verleiding worden gebracht om toch die Mars te kopen.’’ Als het aan welzijnswethouder Herma van Dijkhuizen ligt, passen supers in haar gemeente daarom hun beleid aan om bij te dragen aan een betere gezondheid. Het roer moet namelijk om. De jeugd moet water drinken, fruit snacken en groenten eten.

Van de jongeren - 5 tot 14 jaar - is in Neder-Betuwe 16 procent te dik. Bij de volwassenen ligt dat percentage op 56 procent, bij 65-plussers is bijna driekwart (veel) te zwaar.

In 2025 moet de ommekeer duidelijk zijn ingezet. Dan moet in ieder geval het percentage dikke kinderen - 5 tot 14 jaar oud - in Neder-Betuwe met twee procent zijn afgenomen. ,,Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel’’, vindt Van Dijkhuizen. ,,Als gemeente heb je maar beperkt invloed op de leefstijl en keuzes van inwoners. Alle beetjes die je dan wint, zijn mooi.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland