Opheusden Jaarmarkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Opheusden Jaarmarkt. © William Hoogteyling

Je gunt elk dorp een jaarmarkt Opheusden

BLOGHet heet een verdeeld dorp te zijn: dat a-typische Opheusden waar de SGP bij elke verkiezing een grotere meerderheid verwerft. Maar toch: ik weet dat ook veel niet-reformatorische inwoners hun dorp aan de Rijn in hun hart gesloten hebben. Beide partijen zijn er in geslaagd om naast elkaar samen te leven, zonder dat ze elkaar onleefbaar in de weg lopen. Kom niet aan 'Heusde‘, zoals iedereen het dorp liefkozend noemt.

Quote

Waar de buiten­wacht vaak denkt dat je als niet-SGP-er maar moeizaam zou kunnen aarden in Opheusden, bewijst een flinke minderheid in het dorp dat dat toch wel lukt

Eric Wijnacker, De Gelderlander
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker.
Volledig scherm
Eric Wijnacker. © Rafael Drent

Waar de buitenwacht vaak denkt dat je als niet-SGP-er maar moeizaam zou kunnen aarden in Opheusden, bewijst een flinke minderheid in het dorp dat dat toch wel lukt. Er zijn zelfs enkele plekken waar de verschillende werelden elkaar ontmoeten; zoals de nieuwe voetbalkooi in het dorp. Waar ook reformatorische jeugd, inclusief meisjes, zich sportief uit kan leven. Zonder dat ze daarvoor de gang hoeven te maken naar het sportpark van DFS, waar de kantine voor hen een te vermijden plek is.

Maar er is een week in het jaar dat Opheusden opvallend eensgezind is, en die week is nu gaande: de winkelweek Opheusden met als grote climax de tweedaagse jaarmarkt die woensdag en donderdag plaatsheeft. De twee dagen in het jaar dat ook oud-Opheusdenaren, ongeacht hun achtergrond, terugkeren naar hun dorp. Wat Appelpop en Fruitcroso zijn voor Tiel is de Jaarmarkt voor Opheusden. 

De jaarmarkt is een bonte verzameling van kraampjes die ook te vinden zijn bij de reformatorische Duikenburgse Dagen in Echteld, maar ook met koopwaar van een andere smaak. Ze staan misschien allemaal bij verschillende kraampjes, maar ze zwieren wel samen door de straten van het dorp dat voor vrijwel elke Opheusdenaar voelt als een warm thuis. Zo'n Jaarmarkt zou je ieder dorp toch gunnen?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland