Volledig scherm
De Maneswaard op de grens van Opheusden en Wageningen © William Hoogteyling

‘Jetski en speedboot brengen zwemmers in Maneswaard in gevaar’

OPHEUSDEN/ WAGENINGEN - Bij zomers weer is er sprake  van geluidsoverlast en zwerfvuil door de talrijke zwemmers in de Wageningse Maneswaard bij Opheusden. Maar de gemeenteraad van Neder-Betuwe maakt zich ook zorgen om de veiligheid van de zwemmers.

Quote

Wageningen is bevoegd gezag maar heeft er geen zicht op

Jan Kottelenberg, burgemeester Neder-Betuwe

In een raadsbreed gesteunde motie van Gemeentebelangen, Christen Unie en PvdA werd burgemeester Jan Kottelenberg opgeroepen om te pleiten voor meer controle door de politie te water.

In de zwemplas van de Maneswaard zorgen speedboten en jetski’s voor gevaarlijke situaties voor de zwemmers en de politiek wil dat daar tegenop getreden wordt. En ze willen kijken of er een drijvende zwemlijn in het water gelegd kan worden om zwemmers te scheiden van de jetski’s.

De zwemplas is populair op warme dagen bij vooral jeugd uit Opheusden. Daar is Neder-Betuwe op zich blij mee, maar dat zorgt wel voor geluidsoverlast en zwerfvuil, de raad wil dat daar meer tegen opgetreden wordt. 

Gemeente Wageningen

Kottelenberg legt uit dat dat vrij gecompliceerd ligt. De gemeente Wageningen is bevoegd gezag van deze uiterwaard en zwemplas ten zuiden van de Rijn. Er wonen ook acht Wageningers in dit stukje Betuws Wageningen.

Kottelenberg: ,,Het blijft merkwaardig, vanuit Wageningen is er geen  enkel zicht op de Maneswaard en ze willen zich ook niet bezig houden met deze kwestie.’’

Binnenkort hebben de colleges van Neder-Betuwe en Wageningen weer een overleg en daar zal dit zeker aan de orde komen, verwacht hij. ,,We laten er surveilleren maar we kunnen er niet altijd zijn. En de zorg over de jetski’s en speedboten delen we. Daar blijven we aandacht voor vragen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland