Volledig scherm
Oude rivierarm met bloemrijke dijk.

Juist meer huizen bij versterkte Waaldijken

OPHEUSDEN/ VARIK - De Waaldijken in de gemeenten Neder-Betuwe, Tiel, Neerijnen en Lingewaal worden vanaf 2020 versterkt.

Maar dat betekent niet louter slecht nieuws voor mensen die langs de dijk (willen) wonen.

Appartementencomplex
Heemraad Goos den Hartog wijst naar Opheusden, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de versterking van de Rijnbandijk. Daar zijn weliswaar enkele huizen gesloopt, maar bij de dijkversterking is er rekening mee gehouden dat er nu al nieuwe woningen voor in de plaats staan en er ruimte komt voor mogelijk een appartementencomplex. „Mensen willen graag de verbinding met de rivier herstellen. En er zijn steeds meer mogelijkheden. Er worden zelfs al woningen opgevijzeld, die vroeger echt gesloopt moesten worden. En de inzet van innovatieve oplossingen als damwanden en geotextiel zorgt er soms ook voor dat dijken minder breed hoeven te worden dan we vroeger dachten."

Majeure operatie
Er wacht Waterschap Rivierenland weer een majeure operatie tussen 2020 en 2030 wanneer er 120 kilometer dijken langs de noordzijde van de Waal, de westzijde van het Pannerdens Kanaal en de Rijn versterkt, verhoogd en verbreed moet worden.

Rivierenland