Een grote brand bij de kerncentrale in Dodewaard.
Volledig scherm
Een grote brand bij de kerncentrale in Dodewaard. © Fernando Bot / Persbureau Heitink

Kerncentrale Dodewaard heeft geen splijtstof meer, sloop in 2045

DODEWAARD - De kerncentrale bij Dodewaard waar donderdagochtend brand is ontstaan, bevat geen splijtstof meer. Het gebouw staat op de nominatie om in 2045 te worden gesloopt.

De centrale is in 1997 buiten werking gesteld. Het radioactieve materiaal uit de centrale is daarna in fases verwijderd. 

Centrale deel dichtgemetseld

De laatste splijtstofstaven zijn in 2003 afgevoerd. Daarna is het centrale deel van de centrale dichtgemetseld en van een zogeheten ‘Veilige Insluiting’ voorzien. Daarbij zijn delen van de centrale die ooit aan radioactieve straling zijn blootgesteld ondergebracht. Die operatie werd in 2005 voltooid.

De veilige insluiting wordt door drie operators permanent bewaakt. Ook is er 24 uur per dag bewaking op het terrein aanwezig. In 2045 is naar verwachting het stralingsniveau in de centrale zelf zo laag dat het gebouw veilig gesloopt kan worden. 

Onenigheid over de rekening

Daar is naar schatting 80 miljoen euro voor nodig, maar er is nog onenigheid over wie de rekening moet betalen. De centrale is eigendom van de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN). Daarachter zitten energiebedrijven Vattenfall, Engie, Uniper en EPZ.

De Rijksoverheid meent dat die ook voor de kosten op moeten draaien, onder de noemer de vervuiler betaalt. GKN is het daar niet mee eens. De centrale is op last van de overheid gebouwd en ook in beheer geweest bij de overheid, in een tijd dat kernenergie gangbaar was in ons land. 

GKN meent dat ook dat de kosten voor de ontmanteling door de overheid (mede) gedragen moeten worden. Er loopt nog een juridische strijd over deze kwestie. 

Rivierenland