Volledig scherm
De laatste nieuwbouw van Dodewaard is vooral te vinden rond het dorpsplein © Gemeente Neder-Betuwe

Kogel door de kerk: Dodewaard mag nu écht groeien

DODEWAARD - Woningzoekenden in Dodewaard kunnen opgelucht ademhalen: er mag worden bijgebouwd. Er is bij de Raad van State geen beroep aangetekend tegen de bouw van tachtig woningen aan de westkant van Dodewaard, onderdeel van bouwplan Fructus.

Het bestemmingsplan, dat de gemeenteraad in november vaststelde,  is daarmee onherroepelijk geworden.  De verkoop van de 80 woningen gaat komend voorjaar van start.

Dan wordt ook begonnen met het bouwrijp maken van de grond op het terrein tussen de bebouwde kom van Dodewaard en de nieuwe westelijke rondweg. Het is de bedoeling dat er kort na de zomervakantie begonnen kan worden met de bouw van de woningen. 

Boomgaard

Er wordt in Dodewaard reikhalzend uitgekeken naar deze grotere nieuwbouwlocatie bij het dorp, genoemd naar de boomgaard die ooit op deze plek stond. Fructus is het Latijnse woord voor fruit. 

Na de voor Neder-Betuwse begrippen grootschalige nieuwbouwwijken in Opheusden, Kesteren, Ochten en IJzendoorn is nu eindindelijk Dodewaard aan de beurt. Dodewaarders hebben al heel vaak aangegeven dat dat hoog tijd is.

Wethouder Nees van Wolfswinkel beaamde dat onlangs: ,,We zijn heel blij dat Fructus van de grond komt. Er is jaren over gesproken, nu is het zover. En we weten dat er heel veel vraag is.’’

Stagnatie

Terwijl de inwonertallen van Kesteren (6411), Opheusden (6336) en Ochten (4986) de laatste jaren sterk groeiden, stagneerde Dodewaard rond de huidige 4391 inwoners.

Het feit dat er geen bezwaar is aangetekend door omwonenden van de Lindenlaan, Merelhof en Matensestraat geeft aan dat ze nu ook vrede hebben met de verkeersafwikkeling en ontsluiting van de nieuwe wijk. Daar bestonden eerder vragen over. 

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland