Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kwart meldingen bij Veilig Thuis Neder-Betuwe is niet terecht

OPHEUSDEN - Een kwart van de meldingen die binnenkomt bij Veilig Thuis vanuit Neder-Betuwe leidt na onderzoek niet tot maatregelen. De impact van die meldingen op de betreffende gezinnen kan desondanks groot zijn.

Het is zowel goed als slecht nieuws dat er meer meldingen vanuit Neder-Betuwe bij Veilig Thuis binnenkomen, zegt wethouder Herma van Dijkhuizen. 

,,Het slechte nieuws is natuurlijk dat je dit soort incidenten over bijvoorbeeld huiselijk geweld niet wil hebben, maar de positieve kant is dat mensen tegenwoordig eerder aan de bel trekken als ze zien dat het ergens niet goed gaat. Onze dorpen hebben altijd de naam gehad besloten gemeenschappen te zijn waar niets naar buiten kwam, maar inmiddels zitten we qua meldingen per inwoner zo'n beetje op het gemiddelde bij Veilig Thuis. Dat is de positieve kant van de medaille.’’ 

Volgens Van Dijkhuizen blijkt, na onderzoek, dat in een kwart van de gemelde gevallen er geen aanleiding is om maatregelen te nemen.

Schrijnend

Veilig Thuis komt in actie als er meldingen binnenkomen over huiselijk geweld, verwaarlozing of mishandeling binnen gezinnen. Ook raadslid Gert van Leeuwen (SGP) vindt het positief dat dit soort zaken gesignaleerd en gemeld worden, maar hij vroeg wel om aandacht voor de gezinnen die ten onrechte in zo'n procedure verzeild zijn geraakt.

Quote

Het is niet niks als Veilig Thuis opeens over de vloer komt.

Gert van Leeuwen, Raadslid Neder-Betuwe

,,Ik ken helaas schrijnende gevallen. Het is niet niks als je de mensen van Veilig Thuis opeens over de vloer krijgt. De impact kan enorm zijn, ook als het ten onrechte blijkt. Ik vraag daarom om zorgvuldigheid en nazorg.’’ Van Dijkhuizen is het met hem eens.  

Rivierenland