Volledig scherm
Wethouder Hans Keuken © Raphael Drent

Lagere gemeentelijke belastingen? Het gaat nog niet lukken in Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - Inwoners van Neder-Betuwe gaan vanaf 2020 weliswaar opnieuw minder OZB betalen, het lukt de gemeente nog niet de lasten echt naar beneden te brengen. En dus blijft de gemeente wat betreft lokale belastingen een stuk duurder dan buurgemeenten. 

Onder meer de afvalstoffenheffing gaat omhoog en dus betalen inwoners van de gemeente nog altijd meer dan ze op het gemeentehuis eigenlijk zouden willen. Die hoge belastingdruk is een risico, omdat als de gemeente een tekort heeft, er in geval van nood geen beroep kan worden gedaan op een belastingverhoging. Vergeleken met het landelijk gemiddelde staat de gemeente op 116 procent. 

Jeugdzorg zorgt voor hoofdbrekens 

Dat gaat nu weer amper naar beneden, stelt wethouder Hans Keuken. Hoewel Neder-Betuwe er ten opzichte van gemeenten als Tiel stukken beter voor staat, zorgt ook de jeugdzorg voorzichtig voor hoofdbrekens bij de wethouder. ,,Tot ver in 2018 konden we nog zwarte cijfers schrijven, maar dat veranderde aan het einde van het jaar dankzij verschillende naheffingen. Uiteindelijk duiken we 400.000 euro in de min.  Onze reserve is nu nog voldoende, maar het moet niet veel gekker worden.’’ 

Rondwegen Opheusden en Ochten

In de nieuwe plannen wordt nog altijd rekening gehouden met de geplande rondwegen rond Opheusden en Dodewaard. Er wordt echter geen bedrag gereserveerd om de wegen ook daadwerkelijk aan te leggen. Volgens wethouder Stefan van Someren gaan de voorbereidingen door maar wordt er gewacht tot betere economische omstandigheden voor de aanleg van de weg ook aanbesteedt wordt. ,,Op dit moment betalen we de hoofdprijs en is het de vraag of er een bouwer is.’’ Hoeveel jaar de gemeente wil wachten, durft Van Someren niet te zeggen,. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland